Ростислав Фук

Як обрати дрова для опалення оселі та яка їх ціна на ринку

Експерти паливного ринку рекомендують запасатися дровам вже зараз, коли надворі ще тепло

В Україні наближається опалювальний сезон і для багатьох громадян знову стали актуальними ціни на дрова. Адже з минулого року цей паливний ресурс став надзвичайно актуальним як серед сільських жителів, так і серед містян, що мають дачні будиночки. Про це пише finance.today.ua

Експерти паливного ринку рекомендують запасатися дровам вже зараз, коли надворі ще тепло. Зараз їх ще можна придбати за дешевшу ціну, поколоти та підсушити.

Як обрати дрова для вашої оселі

Усі види деревини можна умовно поділити на три категорії. Зазвичай, чим твердіша порода дерева, тим більше тепла вона виділяє при згорянні. Зрозуміло, що дерево твердих порід найефективніше для опалення. Але воно ще й дороге. Отже, якщо у вас хатина невелика, або якщо ви там буваєте взимку лише деколи, то на дорогі дрова витрачатися не варто.

Характеристики категорій деревини

Перша категорія. До неї належать дуб, граб і бук. Такі дрова найбільш теплотворні і підходять для усіх типів печей та камінів.

Друга категорія: сосна, ялина та вільха. Їхня перевага в тому, що вони дуже швидко спалахують, їх не треба розпалювати довго. Але калорійність у них нижча, ніж у деревини першої категорії. І згоряють вони швидше.

Третя категорія: тополя, верба, осика і решта дерев, які ростуть в Україні. Ці дрова швидко розпалюються і швидко перегоряють у печі. Такого тепла, як від дуба, від них, звісно, годі сподіватися. Крім того, тополю краще не брати для камінів, бо вона сильно димить. Та якщо у вас дім невеличкий, і ви навідуєтесь туди лише на вихідні, то такі дрова вам підійдуть.

Цінові пропозиції у різних постачальників різні. Вони залежать не лише від обраної вами породи, але й від того, яке лісництво їх продає. Крім того, слід враховувати затрати на доставку дров і в якому вигляді ви їх замовляєте.

Нагадаємо, великий вибір дров пропонує державний інтернет-магазин «ДроваЄ», який був відкритий торік восени. Він допоможе кожному покупцеві обрати оптимальний варіант, який йому підходить. Для цього треба лише обрати свою локацію і ввести її на сайті. Після цього система відразу видасть найближчі лісгоспи, їхні пропозиції за породами та цінами. Вам залишатиметься лише обрати деревину, потрібний обсяг твердого палива і спосіб доставки.

Ціни на дрова:

  • дрова першої категорії – від 1130 гривень за 1 кубічний метр (ціни всюди вказані на не колоті дрова);
  • другої категорії – від 830 грн за кубометр;
  • третьої категорії – від 716 грн за кубометр.

Водночас можна придбати відразу й колоті дрова. Але їхня вартість буде дуже високою. Наприклад, готові до вжитку дрова першої категорії обійдуться у 2400-2600 гривень за кубометр.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео