Як у Тернополі реалізовуються місцеві програми з енергоефективності

07-09-15-09

Напевно, немає такої людини, яка б не відчула по своєму гаманцю підняття тарифів. Оскільки змінити тарифної політики ми не можемо – повинні навчитися раціонально використовувати ресурси, щоб платіжки приходили меншими. Насамперед, мова йде про те, щоб розумно користуватися водою, вимикати електроприлади з розетки, почепити короткі штори, щоб тепле повітря потрапляло без перешкод у кімнату. Проте аби досягнути максимального результату, необхідно впроваджувати у будинках заходи з енергоефективності.

Якщо будинок обігрівається централізованим опаленням, мешканці не можуть контролювати температуру повітря у своїх квартирах. Часто буває, що надворі плюсова температура, а в квартирі така спека, що доводиться відчиняти вікна. Це призводить до втрати тепла, за яке споживач платить чималі кошти. Тому фахівці радять встановлювати індивідуальні теплові пункти, що дасть можливість регулювати температуру повітря залежно від погодних умов. Цей захід допоможе слідкувати за своїми витратами та сплачувати лише за фактично спожиті ресурси.

Велике значення має також утеплення фасаду та покрівлі. Адже через стіни ми втрачаємо до 33% тепла, а через дах – 12%. Багато хто з мешканців утеплює свої квартири самостійно і цим створює додаткові проблеми: клаптикове утеплення руйнує цілісність конструкції будинку, що призводить до його руйнування. Такий захід не можна вважати енергоефективним. Натомість правильне утеплення всього будинку дозволить майже вдвічі скоротити витрати на тепло і вийде для мешканців значно дешевшим. Адже, як ми писали раніше, можна скористатися державними або місцевими програмами з термомодернізації житла.

У Тернополі триває реалізація програми з термомодернізації житлового фонду – утеплення фасадів та заміни вікон на енергоефективні у місцях загального користування. У 2016 році стартувало утеплення 17 багатоповерхівок на умовах співфінансування: 70% вартості робіт оплачує міська рада, а 30% – мешканці. На програму з міського бюджету виділено 6,3 млн гривень.

Наразі завершуються роботи з утеплення будинків на вул. Текстильній, 2 та вул. Оболоні, 19, також замінили вікна на вул. Злуки, 59 та вул. Київській, 10. Раніше утеплили будинок на вул. Лисенка, 6, вул. Лучаківського, 12а та бул. Д. Галицького, 16, а також встановили індивідуально тепловий пункт на вул. Лук’яновича.

За словами міського голови Тернополя Сергія Надала, люди не є активними. «Сьогодні у місті ми реалізовуємо ряд проектів, які допомагають тернополянам економити. Зокрема, діє програма енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації будівель житлового фонду на умовах співфінансування, коли міська рада виділяє 70% коштів, а мешканці – 30%. Ця програма передбачає утеплення фасадів, заміну вікон у місцях загального користування, встановлення індивідуально теплових пунктів, лічильників тепла, – розповідає Сергій Надал. – Нажаль, ми бачимо не велику активність тернополян, тому я в черговий раз звертаюсь до усіх мешканців міста з пропозицією долучатися до реалізації цих проектів».

Завідувач сектору з питань енергозабезпечення управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Павло Савечко зазначив: «Зараз проводяться роботи з енергоаудиту всіх закладів освіти міста Тернополя, що дасть можливість одночасно зменшити споживання тепла та підвищити якість послуг. Місто самостійно розпочало ці заходи ще у 2011 році, коли усі школи та дитсадки були обладнані індивідуально тепловими пунктами, завдяки чому тепер економлять до 15% тепла. Також ставимо акцент на житловий фонд, тобто залучення коштів для того, щоб скоротити шалені енергозатрати на опалення наших багатоповерхівок».

Отож, місто сповна реалізовує програми енергоефективності та термомодернізації. Адже, термомодернізація будинку – це гарантія того, що мешканці будуть менше сплачувати за комунальні послуги, тому їх внесок в утеплення будинку окупиться вже за один опалювальний сезон.

Матеріал підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталія Радковська

 

Вибір читачів за тиждень

Відео