Як подорожчали продукти за п'ять років (інфографіка)

Останнє подорожчання продуктів вибило багатьох українців з колії: вони почали економити на найнеобхіднішому і витрачати запаси.
Ніби й доходи зросли, але ціни невпинно їх випереджають. У зв’язку з цим ми вирішили порівняти, як змінювалися цінники в магазинах протягом п’яти років, яка була тоді середня зарплата і курс долара, а також дізналися, чого чекати від цін у майбутньому.
Як виявилося, найбільше подорожчала гречка (у п’ять разів!): З 4-5 грн. за кг в 2009-ому - до 23-24 грн./кг в 2015-ому, а найменше – молоко: з 4,5-5 грн/л до 9-10 грн/л.
За словами президента Украналітцентру Олександра Охріменка, у нас поки перевиробництво молока, тому й надалі ціни на нього будуть рости в цьому році незначно. Вартість соняшникової олії збільшилася за цей же час в 2,5 рази – з 14 до 35 грн/кг, борошна і цукру – вчетверо. Майже вдвічі за цей час зросли і середні зарплати (з 1909 грн до 3643 грн), але якщо співвіднести їх з курсом долара, то вони спочатку в 1,5 рази підвищилися, потім більш, ніж удвічі, впали.

Все це призвело до того, що купівельна спроможність українців стала значно меншою, ніж у кризові 2008-2009 роки.
Експерти пояснюють різницю в динаміці зростання цін і падіння обсягів покупок з різних видів продуктів тим, що від одних товарів люди легко відмовляються, оскільки економлять (наприклад, від риби), але від ключових продуктів (тих же яєць) відмовитися складніше.
“З одного боку, товари подорожчали, оскільки зростає вартість кредитів, які потрібні на розвиток бізнесу, палива, енергоносіїв, – все це впливає на кінцеву ціну продуктів. З іншого боку, гальмують зростання цін поведінка покупців і попит. Умовно, якщо продажі вершкового масла різко впали, то продавці не будуть накручувати на його ціні втридорога. А якщо м’ясо, як і раніше, купують активно, то тут можна поставити ціну і вищу”, – зазначає аналітик агентства “MPP Consulting” Павло Мельник.
За словами експертів, надалі ціни на продукти будуть випереджати зростання зарплат, але деякі позиції тимчасово подешевшають.
“Якщо, за моїм прогнозом, номінальні заробітки збільшаться на 10%, то продукти подорожчають у середньому на 20%, – говорить Охріменко. – Головна причина – дорогий долар. Якщо навіть курс $22-24 грн залишиться стабільним до кінця року – він уже закладений в ціну палива, міндобрив, “струму”, газу і перейде на вартість харчів”. Мельник вважає, що можливе осіннє зниження цін на продукти регіонального виробництва: наприклад, соняшникову і вершкову олію, сири.
За матеріалами Сьогодні

Вибір читачів за тиждень

Відео