Замок, Катедра, Дністровський каньйон: 16-річна художниця малює визначні місця Тернополя і області (фото)

Зараз юна мисткиня працює над виданням свого першого авторського художнього збірника «Сім чудес Тернопільщини у мистецьких витворах Яни Бутковської»

Яні Бутковській 16 років, вона – одинадцятикласниця Мишковицького ліцею Великоберезовицької громади. Художня творчість, до якої у дівчини нахил із раннього дитинства, займає зараз усе вагомішу нішу її уподобань, занять, захоплень, зрештою, і часу. За п’ять років навчання у мистецькій школі Тернопільського мистецького фахового коледжу ім. Соломії Крушельницької у Яни вже така палітра художніх робіт, що сміливо можна думати про персональну виставку. Про це пише «Сільський господар».

У книжці-альбомі «Сім чудес Тернополя у малюнках юних художників», упорядником якого є мій викладач у мистецькій школі Богдан Федорів, сім моїх робіт, – розповідає Яна. – За задумом Богдана Михайловича ми, його вихованці, малювали визначні архітектурні пам’ятки обласного центру, кожен – у своєму стилі та баченні. З особливим натхненням я працювала над своїми роботами «Надставна церква», «Дім Вітошинських», «Наукова бібліотека», «Архикатедральний собор», «Тернопільський замок», «Середня церква», «Дитяча бібліотека».  Приємно те, що саме мій малюнок, на якому зображений Архикатедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, було обрано для обкладинки цього  видання. На обкладинці книжки-альбому  «Сім чудес Тернопільщини у малюнках юних художників» – також моя робота «Дністровський каньйон», де зображено вид на Заліщики. 


Малюнки Яни Бутковської – оригінальна графіка. Дівчина працює переважно простим олівцем, кульковою ручкою, фломастерами. У її роботах чітко проглядається техніка плавних ліній, які надають зображенням відчуття м’якості, тепла, особливого шарму. 


Викладач відділу образотворчого мистецтва Тернопільського мистецького фахового коледжу ім. Соломії Крушельницької Богдан Федорів каже, що Яна Бутковська –  його найкраща учениця, відмінниця навчання. Вона не просто переможниця, а володарка гран-прі обласної олімпіади з рисунку та живопису, організатором якої був Тернопільський обласний методичний центр народної творчості. Виборола перше місце у всеукраїнському конкурсі дитячого малюнка «Білий птах», організованого Вижницькою міською радою, що на Івано-Франківщині, до 80-річчя з дня народження легенди українського кіно Івана Миколайчука (в цьому конкурсі було 70 учасників!). Стала лауреаткою обласної премії ім. Соломії Крушельницької – за унікальну художню роботу із зображенням  головного корпусу мистецького коледжу в Тернополі на бульварі Шевченка, 17. Бере активну участь у виставках та заходах, які організовує школа мистецтв. Пробує свої вміння і в скульптурі: оригінальний за задумом і вирішенням її об’ємний твір «Соломія Крушельницька». А зараз працює над виданням свого першого авторського художнього збірника  «Сім чудес Тернопільщини у мистецьких витворах Яни Бутковської».  


Різносторонність і витонченість таланту Яни не випадкові, адже вона виросла в родині, де мистецтво завжди займало особливе місце. Старше покоління жителів Смиківців (зараз село Великобірківської громади) пам’ятає ансамбль троїстих музик сім’ї Бутковських, у якому головна роль належала прадіду Яночки – Федору, який досконало володів кількома музичними інструментами, та його синам. Дідусь юної мисткині Зеновій Бутковський, який живе в селі Лучка, а родом зі Смиківців Тернопільського району, – художник, скульптор, різьбяр. Казкові персонажі його роботи прикрашали свого часу Тернопільський гідропарк, виготовлені ним іконостаси творять духовну ауру багатьох храмів у громадах області, а оригінальних скульптур, виготовлених на замовлення, не злічити. Велику підтримку має дівчина від своїх батьків  – мами Зоряни Романівни і тата Тараса Зеновійовича, педагогів за фахом. Її бабуся,  Марія Петрівна Бутковська, очолює дошкільний навчальний заклад «Сонечко» в Лучці Великоберезовицької громади, навчає любити красу його маленьких вихованців. 


Яна ж бачить себе в майбутньому професійним дизайнером та після закінчення ліцею і мистецької школи мріє вступити у Львівську національну академію мистецтв. Зі здібностями й наполегливістю Яни її мрії обов’язково збудуться. 


Ганна МАКУХ 


На світлинах: юна тернопільська художниця Яна Бутковська та її роботи; з викладачем мистецької школи Богданом Федорівим. 

Вибір читачів за тиждень

Відео