Тамара Коблик

Змушені залучати аварійну допомогу від сусідніх держав: який стан енергосистеми в Україні

Через морози споживання електроенергії рекордно високе. Українців просять бути ощадливими

НЕК «Укренерго» другий день поспіль залучає аварійну допомогу від Румунії та Польщі з 11:00 до 19:00 для збалансування енергосистеми та уникнення відключень. Про це повідомляє пресслужба компанії.

Для уникнення відключень та підтримки балансу в енергосистемі диспетчерський центр «Укренерго» змушений сьогодні знову залучити аварійну допомогу від операторів системи передачі електроенергії Румунії та Польщі з 11:00 до 19:00 потужністю 400 МВт, - йдеться у повідомленні.

У компанії наголосили, що споживання через морози тримається на найвищому за опалювальний сезон рівні. Для того, щоб задовольнити зростання попиту на 4%, в енергосистемі має додатково запрацювати 3 блоки теплоелектростанцій.

Але на електростанціях наразі немає вільних потужностей. Внаслідок систематичних і тривалих обстрілів вчергове постраждала одна з теплоелектростанцій у східному регіоні. В іншому регіоні в аварійний ремонт через зауваження до роботи обладнання вийшов один з енергоблоків. Ще на деяких блоках теплоелектростанцій тривають ремонтні роботи, а сонячні електростанції не можуть працювати на максимумі своїх можливостей через щільну хмарність по всій країні, - пояснює пресслужба Укренерго.

Експорту електроенергії 7 грудня немає. Імпорт запланований у ранкові та вечірні години зі Словаччини, Румунії, Молдови загальним обсягом 2 193 МВт-год.

Повідомляється також, що ремонтні бригади Укренерго відновили в південному регіоні одну з повітряних ліній 330 кВ, що була пошкоджена під час атаки дронів.

Міненерго просить українців ощадливо споживати електроенергію.

Є важливим зменшення навантаження на енергосистему у пікові години споживання (особливо у вечірні з 17:00 до 19:00). Міненерго звертається до споживачів з проханням допомогти енергетикам - зменшити використання енергоємних приладів саме у ранкові та вечірні години пік, - йдеться у повідомленні.

У міністерстві зауважили, що через пошкодження генеруючого обладнання внаслідок обстрілів та зростання споживання в енергосистемі виник дефіцит електроенергії. Для збалансування енергосистеми використовується аварійна допомога від країн-сусідів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео