Олена Чепіль

Безпека дітей під час онлайн-навчання: поради кіберполіції

Дотримуючись правил, можна захистити дитину під час дистанційного навчання 

Частина українських школярів почали новий навчальний рік в онлайн-форматі. Аби захистити свою дитину під час дистанційного навчання, кіберполіція нагадує про основні правила кібергігієни:

  1. Встановіть необхідні налаштування для захисту гаджета, яким користується дитина. Переконайтеся, що вона зможе самостійно під’єднатися та відкривати необхідні вебресурси, не маючи при цьому доступу до потенційно небезпечних вебресурсів. У разі потреби встановіть антивірусне програмне забезпечення та налаштуйте його регулярне оновлення.
  2. При необхідності зареєструватися на певному сайті або створити акаунт для навчання на певній платформі зробіть це разом з дитиною. Не використовуйте для цього вже створені облікові записи дорослих. Обов’язково налаштуйте двофакторну автентифікацію, де це можливо.
  3. Навчіть дітей використовувати надійні, складні паролі, різні для кожного ресурсу і не повідомляти їх нікому.
  4. Домовтеся з дитиною, що під час навчання вона буде використовувати тільки визначені вчителями програми, месенджери та вебсайти з навчальним матеріалом. Для зручності створіть відповідні закладки у браузері.
  5. Розкажіть дитині про небезпеку зараження гаджета комп’ютерним вірусом при встановленні невідомих програм та відкритті підозрілих посилань, вкладень до листів та файлів, навіть якщо вони надіслані з акаунтів знайомих людей. При необхідності перевіряйте, які сайти відвідувала та яке програмне забезпечення інсталювала дитина на своєму комп’ютері або смартфоні. 
  6. Навчіть дитину тримати особисті дані в секреті. Розповсюдження в інтернеті особистої інформації, приватних фотографій, номера телефону, адреси проживання, реквізитів банківських карток, зображень документів створює ризик постраждати від дій зловмисників. Видалити дані, які потрапили в Інтернет, дуже важко або майже неможливо. 
  7. Поясніть дитині, що до нових знайомств в Інтернеті варто ставитися обережно та скептично, адже зловмисники в мережі можуть видавати себе за привітних однолітків та втиратися у довіру, переслідуючи власні інтереси; 
  8. Формуйте у дитини культуру етичного онлайн-спілкування. Агресія і булінг – категорично заборонені.
  9. Створюйте довірливі відносини - дитина має знати, що у будь-якому випадку може розраховувати на допомогу батьків чи вчителя.
  10. Обговоріть із дитиною план дій на випадок нестандартних ситуацій (відсутність інтернету, завантаження файлу з вірусом, отримання повідомлення від незнайомця тощо).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео