Ростислав Фук

Через блокування кордону з Польщею вільного руху немає на жодному пункті пропуску

Польські фермери не пропускають навіть небезпечні, гуманітарні вантажі та ті, що швидко псуються

На жодному пункті пропуску з Польщею немає вільного руху вантажівок, уряди продовжують перемовини. Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі телемарафону «Єдині новини», пише Укрінформ.

20 лютого було блокування всіх пунктів пропуску на українсько-польському кордоні. На деяких пунктах пропуску акції протесту анонсувалися на один день. Але глобально залишається дуже обмежений рух, і системні базові агропродукти неможливо наразі доставляти через українсько-польський кордон. Вільного руху, на жаль, не відновлено на жодному пункті пропуску, - сказав Висоцький.

За його словами, найскладніша ситуація залишається на пункті пропуску «Ягодин». На другому за важливістю пункті пропуску «Краківець-Корчова» поляки частково обіцяють пропускати критичні вантажі.

Перший заступник міністра нагадав, що у польських фермерів є дві головні вимоги, і вони мають загальноєвропейський характер. Це прохання відтермінувати запровадження зеленого курсу Green Deal, який посилює вимоги по екологічності, по захисту навколишнього середовища, по виведенню з обробітку земель, які Європейський Союз планує впроваджувати. А друга вимога – це збільшити дотації.

Крім цього, є вимоги, так би мовити, більш політичного характеру, які не мають відношення до спільної аграрної політики європейської і загалом до аграрного сектору. Ці вимоги висувають окремі міноритарні групи, - зазначив Висоцький.

За його словами, уряд України веде постійні перемовини з представниками польського уряду і сподівається на те, що ситуацію зможуть владнати.

Висоцький також розповів, що Україна у вересні 2023 року прийняла рішення запровадити ліцензування експорту пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику до п'яти країн, в тому числі Польщі (експорт до цих п'яти країн без їхнього погодження вже не відбувається — ред.). Тому жодну з цих культур до Польщі цього року експортовано не було, тільки транзит, додав він.

Тобто Україна уже зробила ці обмеження по окремих видах критичної продукції, а вони дійсно займали абсолютну більшість експорту до введення таких обмежень. І цей крок ми готові продовжувати до кінця поточного року. На наступний врожай по цих культурах ми надалі готові проводити ліцензування. Це фактично обмеження експорту продукції до Польщі, щоб не було напруги на внутрішньому ринку Польщі, - пояснив Висоцький.

Польські фермери продовжують обмежувати рух вантажівок автодорогами, які ведуть через пункти пропуску «Дорогуськ–Ягодин», «Гребенне–Рава-Руська», «Медика –Шегині», «Зосін–Устилуг», «Долгобичув–Угринів» та «Корчова-Краківець». У пункті пропуску «Ягодин - Дорогуськ» польські фермери повністю заблокували рух вантажівок у двох напрямках, не пропускають навіть небезпечні, гуманітарні вантажі та ті, що швидко псуються.

Нагадаємо, 20 лютого протестувальники знову перекрили кордон та висипали українське зерно з вантажного вагона.

Фото: Укрінформ

Вибір читачів за тиждень

Відео