Тетяна Бакай

«Фото за донат»: тернополянка започаткувала благодійну ініціативу (відео)

Робити благодійні фото Яну Оробко мотивує бажання зробити добру справу та допомогти захисникам. А також – подарувати людям приємні емоції та залишити їх у пам’яті

“Роблю фото за донат” – таку ініціативу започаткувала тернопільська фотографиня Яна Оробко. Вже близько місяця 20-річна дівчина виходить на набережну чи вулиці міста та робить світлини перехожим. Основна вимога – задонатити в підтримку ЗСУ.

Це була дуже спонтанна ідея, яка прийшла мені вночі. Хотілося якось допомогти воїнам. І оскільки в мене є камера, то значить я маю допомогти у цього напрямку. Я сказала про це хлопцеві, написала плакат і вийшла в місто, – розповіла Терену Яна Оробко. 

Робити благодійні фото дівчину мотивує бажання зробити добру справу та допомогти захисникам. А також – подарувати людям приємні емоції та залишити їх у пам’яті. На вулиці міста з фотоапаратом Яна виходить раз на тиждень залежно від погоди. Наразі мало людей погоджуються сфотографуватися й задонатити. Однак вона продовжує свою справу. Найбільшим донатом поки що були 100 гривень. 

Люди дуже бояться підходити. Вони читають надпис, зацікавлюються, але бояться та йдуть далі. Тому я почала знімати відео в своїх соцмережах, щоб показати більшій кількості людей, що вони можуть підійти, обмінятись теплими емоціями та зробити фото й заразом підтримати ЗСУ, – каже фотографиня.  

За час роботи Яні доводилося знімати різних людей. Готові фото увечері надсилає у зручний їм месенджер. 

Підходили і волонтери, і військові, й батьки з дітьми та різні цікаві особистості, – пригадує дівчина. 

Загалом Яна Оробко зайнялася фотографією два місяці тому. Адже хоче усю красу навколо закарбувати у пам’яті через фото. Здебільшого вона робить креативні фотосесії з використанням крил чи метеликів. 

Це було довге та розмірковане рішення прийти до фотографії. Я дуже давно це планувала, фотографувала спершу на телефон, а потім позичила камеру у друзів і зрозуміла, що це моя справа. Так я придбала свою камеру і почала фотографувати, – каже вона. 

На вулиці теплішає, відтак фотографиня буде виходити з благодійними фотосесіями на вулиці міста частіше. Адже хоче бути корисною країні та долучитися до наближення Перемоги. 

Читайте також: Без світла, у підвалах, просто неба: тернопільські барбери стрижуть військових на передовій

Тернопільські волонтерки готують смаколики для поранених захисників

«Просять надіслати знову»: тернополянка виготовляє джерки для воїнів

Фото, відео Руслана Жирова

Вибір читачів за тиждень

Відео