Тетяна Бакай

Отримала завдаток і зникла: тернополянин розповів, як потрапив у шахрайську схему при оренді квартири 

Чоловік зрозумів, де помилився і вже подав заяву у поліцію. Своєю історією хоче застерегти інших від подібних ситуацій 

У шахрайську пастку, орендуючи квартиру, потрапив тернополянин Євген (прізвище редакції відоме). Шукаючи житло, чоловік натрапив на оголошення на платформі OLX, де пропонували в оренду квартиру у центрі міста за вигідною ціною. У процесі домовленостей вніс завдаток, а “орендодавиця” пропала. Тернополянин вже звернувся в поліцію і поділився з журналістами Терену своєю історією, аби застерегти інших від подібних ситуацій.

Побачивши це оголошення, я одразу вирішив написати орендодавиці, яка представилася Анастасією, щоб домовитись про огляд квартири, - розповідає хлопець.

Привітно спілкувалася і надіслала фото документів

На телефонні дзвінки жінка не відповідала, а відписувала лише на вайбер. Пояснювала це тим, що у неї проблеми зі зв’язком, оскільки вона знаходиться за містом. У спілкуванні була привітною та чітко пояснювала причину, чому хоче здати квартиру. 

Вона розповіла, що цю квартиру купила для доньки з чоловіком, однак вони виїхали за кордон і квартира пустує. Тому хоче якнайшвидше її віддати в оренду, бо немає можливості дивитися за нею, - пригадує Євген. 

Далі Анастасія запропонувала внести мінімальний завдаток, для того, щоб видалити оголошення про оренду квартири, і остання точно дісталася Євгену. 

Мені не здалося це дивним, оскільки жінка говорила досить переконливо. До того ж я ніколи раніше не орендував житла, тому думав - це звична процедура, - каже тернополянин.

Особливо переконливим фактом стало те, що орендодавиця надіслала своє фото та  копії документів, відтак це розвіяло усі сумніви. 

Документи я переглянув, тому жодних сумнівів щодо чесності Анастасії у мене не було. Тож я й перерахував завдаток у розмірі 1000 гривень, - зазначає Євген.

Витяг про реєстрацію права власності 

Багато оголошень за однією схемою 

Отримавши кошти, жінка призначила огляд квартири одразу ж на наступний день, проте після цього перестала відповідати на повідомлення та брати слухавку. 

Коли 2 дні поспіль Анастасія не відповідала на мої повідомлення, я зрозумів, що ніякої квартири не існує і все це просто шахрайська схема, - каже хлопець.


Через декілька днів після цього випадку Євген знайшов нове оголошення, яке привернуло його увагу. Однак вже після першого повідомлення від орендаря зрозумів - ситуація повторюється.

Найцікавіше те, що повідомлення були просто ідентичними: усі розділові знаки, слова та наголоси. Навіть фото документів вони надіслали з однаковим ракурсом та стилем, -  помітив хлопець.

Нещодавно він знайшов ще одне оголошення за тією ж самою схемою.

Не знаю, чи це якесь угрупування шахраїв, чи це одна й та сама людина, яка працює з різних акаунтів. Хочеться розповісти цю історію, щоб тернополяни не потрапили у таку ж пастку, як і я, - каже тернополянин.

Ідентичні повідомлення щодо оренди квартири надходили з різних номерів

Розкрити подібні справи складно

Євген написав заяву у відділ протидії кіберзлочинам у Тернопільській області. Однак, чи вдасться знайти винуватицю - невідомо. Адже розкрити подібні справи складно, кажуть у поліції. 

Це вважається найпростішим видом шахрайства в інтернеті, яке не вимагає великих знань в комп’ютерній сфері. Ним займаються найчастіше люди, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Вони просто створюють собі сторінку у соціальних мережах, де і розміщують оголошення про оренду квартири за привабливими цінами, - пояснює старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Роман Свірський. 

Якщо ви зіткнулися з таким шахрайством, варто написати заяву в поліцію, радить правоохоронець. Найчастіше це порушення кваліфікують за ч.1, ст. 190 Кримінального кодексу України - шахрайство.

Роман Свірський наголошує: не варто вірити копіям документів, які вам надсилають у подібних ситуаціях.

Фото людей та копії документів шахраї беруть просто з інтернету. До прикладу, раніше для оформлення кредитів у банках потрібно було надати фото та копію паспорта і були випадки, коли це продавали на хакерських форумах. Тому зловмисникам отримати такі дані взагалі не є проблемою. А от якщо їх попросити зробити фото в даний момент, то цього вони зробити не зможуть, - розподає старший інспектор. 

Орендодавиця та фото її документів

Щоб уберегти себе від подібних шахрайств, у жодному разі не варто надсилати завдаток, адже це перша ознака того, що все досить підозріло. Також важливо перевіряти, чи немає тих фото, які вам надсилають, у вільному доступі десь в інтернеті. 

Фото з відкритих джерел та з особистого архіву Євгена

Вибір читачів за тиждень

Відео