Ростислав Фук

Шольц, Макрон і Туск зустрінуться, щоб обговорити розбіжності щодо України

За задумом лідерів, зустріч має стати демонстрацією єдності після напруженого періоду, коли розбіжності щодо України перейшли у відкриту ворожнечу, пишуть закордонні ЗМІ

Президент Франції Еммануель Макрон 15 березня зустрінеться у Берліні з канцлером Німеччини Олафом Шольцом у спробі знизити напруженість навколо України. До них приєднається прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск. Про це повідомляє Politico із посиланням на високопоставлених німецьких та французьких чиновників, передає Укрінформ.

Очікується, що Макрон прибуде на зустріч із Шольцом близько полудня для двосторонньої розмови. Після зустрічі Макрона і Шольца відбудеться тристороння дискусія із Туском.

За словами німецького чиновника, це ознаменує першу зустріч у рамках «Веймарського трикутника», формату діалогу між трьома країнами, відтоді як Туск знову став прем'єр-міністром Польщі.

За задумом лідерів, зустріч має стати демонстрацією єдності після напруженого періоду, коли розбіжності щодо України перейшли у відкриту ворожнечу, пише видання.

Напруженість почала наростати наприкінці лютого, коли Макрон відмовився виключити можливість відправлення західних військ в Україну, пообіцявши зробити «все, що потрібно, щоб Росія не змогла виграти цю війну». Більш обережний Шольц відповів відмовою, виключивши можливість використання сухопутних військ європейських країн.

До слова, 12 березня ввечері Національна асамблея підтримала угоду про безпеку, укладену між Україною та Францією в лютому.

Президент Франції Еммануель Макрон та Президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови 10 березня домовились зустрітись в Україні найближчими тижнями.

Фото: EPA

Вибір читачів за тиждень

Відео