Народний депутат України Михайло Головко: «Адміністративна реформа знищує українське село!»

Адміністративна реформа обєднає населені пункти Шумського району у єдину територіальну громаду. Люди – проти. Вважають, це знищить село. Тому по допомогу звернулися до народного депутата України Михайла Головка.

«Адмінреформа у форматі, який сьогодні пропонує влада, загрожує геноцидом українського села. Адже, замість очікуваної децентралізації, на практиці ми отримуємо знищення низової ланки – сільських громад. Влада це робить з однією метою – продати землю», – зазначив Михайло Головко та додав, що всіляко сприятиме у Верховній та обласній радах, аби були внесені зміни в Закон про децентралізацію, що дозволило б збільшити повноваження місцевих громад.

Голови сільських рад Шумського району написали спільне звернення до народного депутата України Михайла Головка і депутатів Тернопільської обласної ради з проханням відстояти інтереси громади.

Люди в районі не на жарт схвильовані проведенням адміністративної реформи. Провели збори, на яких висловили одностайну думку: реформа в такому форматі спровокує геноцид села. Депутати Верховної Ради передбачили створення на цілий район лиш однієї громади. Представники інтересів села вважають, об’єднань має бути, щонайменше, два.

«У Тернопільському районі буде чотири, а вже проговорюють і п’яту громаду. Населення в Тернопільському районі менше 70 тисяч, а в нас – 35. Якщо там чотири, то чому в нас одна? Якщо, не дай Бог, на території Шумська буде одна громада, багато наших сіл стане хуторами, а потім рівниною і все», - каже директор Шумського ПТУ Федір Куц.

Сільські голови кажуть, бояться не за свої робочі місця, а відстоюють думку громади. Люди в селах проти об’єднання у такому форматі, побоюються втратити право на власні землі.

«В Україні тисячу хочуть зробити, в Франції – 8500. Що вже ту Україну так зменшили? Скоро ще скажуть 500, і то буде багато. Ото село так кинули, і зараз ще хочуть знищити села»,  - каже сільський голова Вілії Ігор Солошенко.

30 громад на цілу область – це надто мало, погодився народний депутат України Михайло Головко.

«Суть реформи – урбанізувати суспільство, щоби всі втікали із сіл у міста, щоби село поступово вимирало, а потім закривати фапи, школи, садочки і все інше, щоб звільнити територію для скупівлі землі», - вважає народний депутат України Михайло Головко. Тому він підтримує вимогу людей збільшити чисельність громад і дати повноваження місцевим органам влади: «І оце буде реформа реально для людей. Люди на місцях зможуть і владу отримувати, і питання вирішувати, і їм не треба буде їхати за тією довідкою».

У свою чергу, керівник Шумської районної організації ВО «Свобода» Василь Габор зауважив, що методика поділу громад має рекомендаційний характер і її неможна застосовувати однаково на всій території України, адже кожен регіон має свою специфіку. Окрім того, на думку «свободівця», влада повинна окрім економічної складової враховувати соціальний склад населення, інтереси громад, тощо.

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео