«Люблю нестандартні ідеї»: тернополянка створює незвичайні торти та десерти (фото)
Галина Тернопільська ще з дитинства захоплюється випічкою. Вона завжди допомагала мамі готувати тістечка та дегустувати крем. Нині дивує власними тортами та десертами
Апетитні торти та десерти готує тернополянка Галина Тернопільська. Кондитерською справою вона займається уже 5 років. Загалом випічкою захоплюється ще з дитинства, – завжди допомагала мамі готувати тістечка та дегустувати крем. У 11 років майбутня кондитерка самостійно спекла шарлотку, а у 13 років разом із родиною приготувала солодощі на весільний солодкий стіл.
Це була ейфорія, неймовірна радість і задоволення, що мені все вдалося, – пригадує тернополянка.
Захоплення випічкою перейняла від мами та бабусі
Улюбленими солодощами з дитинства пані Галини були сирник, тістечка із листкового тіста.
Мені пощастило, в мене обидві бабусі, мама, тітки часто пекли смаколики до свят чи недільного столу. На великі церковні свята в нас завжди було кілька видів пляцків, різноманітних тістечок, медівник, сирник. Мене переслідували солодощі, – з посмішкою розповідає кондитерка.
Саме солодкі спогади з дитинства, любов до кондитерської справи, а також поява третьої донечки спонукали пані Галину стати кондитеркою.
Третій декрет став певним поштовхом, саме в той час я вирішила, що пекти вмію і люблю, чому б не спробувати пекти для інших? – розповідає жінка.
На початку своєї діяльності, аби вдосконалити власні вміння у випіканні, жінка пройшла безліч майстер-класів, а також займалася самонавчанням: самостійно вигадувала та комбінувала начинки та структури, слідкувала за трендами у кондитерській сфері.
Перш ніж пропонувати торти клієнтам, я пропрацьовую рецептури, щоб знати і розуміти, які можуть бути нюанси, чи влаштовує мене смакове поєднання, – ділиться секретами кондитерка.
Для мене замовлення – це виклики
Під час приготування десертів тернополянка черпає натхнення, милуючись природою, слухаючи музику, або навчаючись у кондитерів зі світовим іменем. Вона любить бути вільною у створенні солодощів та не прив'язуватись до певного шаблону, коли створює рецепти або декор.
За п'ять років пані Галина виготовила вже багато тортів та десертів на замовлення.
Для мене замовлення – це виклики. Я не люблю одноманітності, тому коли у замовників є оригінальні, нестандартні ідеї, я з ентузіазмом берусь до роботи, – каже жінка.
Найчастіше у неї замовляють торти на дитячий день народження. Діти часто обирають торти із тематичним декором: у дівчаток – це Анна та Ельза з «Крижаного серця» , а у хлопчиків найпопулярнішими є герої мобільних ігор «Майнкрафт», «Роблокс». Малеча переважно обирає для своїх тортиків начинки “Орео”, “Снікерс” або “Ягідний вибух”. Серед дорослих більш актуальні начинки “Кава-бейліс”, “Мохіто”, “Груша з чебрецем” та шоколадно-горіхова. Але є й безсмертна класика, яка ніколи не втрачає актуальності, це зокрема, медові торти та “Наполеон”.
Є клієнти, які спробували один торт і все, він їм смачний, і вони нічого більше змінювати не хочуть, на всі свята беруть лише його. А є люди, які щоразу хочуть щось нове. А загалом періодично в лідерах той чи інший смак, – розповідає кондитерка.
У роботі траплялися й курйози
Також Галина Тернопільська створює мінімалістичні бенто-тортики, японські солодощі – моті, печиво cookies, з різноманітними смаковими поєднаннями. Найскладнішим із замовлень був перший у кондитерській практиці весільний кенді-бар.
На той момент я готувала десерти для солодких столів, але лише на 15-20 осіб, а тут весілля на 150 гостей. Я тоді дуже хвилювалася, щоб все встигнути, щоб все вдалося, щоб нічого не забути, – пригадує вона.
Пані Галина також поділилася історією про найцікавіше своє замовлення.
Був один весільний торт, який я бачила лише на картинках, але мені довірились, і я впоралась з поставленим завданням. Я так раділа, що все вийшло, як мала дитина. Саме цей торт і запамʼятався найбільше, він був одночасно і викликом для мене і ідеєю, яку я дуже хотіла втілити в життя, – розповідає тернополянка.
Та попри те, що пані Галина з легкістю та ентузіазмом може виконати будь-яке замовлення, у її практиці траплялися й різні курйозні ситуації.
Була ситуація, коли я покривала торт дзеркальною глазур’ю, і при перенесенні на підкладку він впав на бік і деформувався. Спершу в мене був шок. І я в паніці зробила ще гірше. Та потім згадала, що є мусовий тортик в морозилці, який готувала для себе. Я вибачилась перед клієнткою, запропонувала їй цей торт і зробила знижку. На щастя, він їм дуже сподобався і ці клієнти замовляли саме такий ще кілька разів, – згадує кондитерка.
Мріє відкрити власне кафе або кав'ярню
Кажуть, що кондитери не люблять солодощів, адже готують їх стільки, що вже не можуть на них дивитися, але це це не про пані Галину.
Мої вподобання щодо солодощів часто змінюються, бо я багато їх готую та дегустую. Сьогодні в мене фаворит – мусове апельсинове тістечко, а завтра я віддам перевагу карамельно-горіховій тарті. Але мені важко встояти перед десертами з кавовими начинками, – ділиться вподобаннями кондитерка.
Не залишає без смаколиків тернополянка і свою родину.
Для себе та рідних я завжди готую щось нове. Але серед улюблених солодощів до Різдва та Великодня – це класичний медівник, шоколадний Наполеон та Спартак, – каже пані Галина.
У найближчому майбутньому вона мріє відкрити власне кафе або кав'ярню, а тим хто також хоче поєднати своє життя із кондитерською справою радить не боятися. Якщо є дійсно любов до цього, варто спробувати.
Бо це насправді досить нелегка справа. Для хорошого результату потрібно викладатися сповна, – підсумовує співрозмовниця.
Читайте також: Щоб відволіктись від тривожних думок, захопилась випічкою французьких тістечок: історія дружини ветерана з Тернополя.
«Парфум — це про історію людини»: як тернополянка створює власні аромати.
Авторка: Євгенія Василишин
Фото надані Галиною Тернопільською