Тернопільські підприємці проти введення касових апаратів

Представники малого і середнього бізнесу розпочали безстрокову акцію «Касовий апарат має служити бізнесу і споживачам, а не корумпованим чиновникам».

З 1 липня платники єдиного податку (крім ФОП першої, другої і третьої груп, які здійснюють діяльність на ринках та через засоби пересувної торгівлі) при здійсненні готівкових розрахунків зобов’язані застосовувати реєстратор розрахункових операцій (РРО). Застосування РРО з 1 липня розпочинається для 3-ої групи платників податку, а з 1 січня 2016 року - для 2-ої групи.

Тернопільські підприємці запевняють: у сьогоднішній ситуації і за існуючих податкових правилах вводити касові апарати означає смерть для малого і середнього бізнесу. Тут діє принцип: або РРО і колосальні витрати, або постійних конвеєр штрафів від податкової.

Ціна касового апарату коливається від 5 до 10 тис. грн. (в залежності від виробника і моделі), на сервісну підтримку РРО слід витрачати 150-300 грн. щомісяця.

Миритися з цим тернопільські підприємці не хочуть, тому організували акцію протесту під стінами податкової адміністрації та обласної ради.

Людмила Скакун з ВО «Фортеця» основний дохід отримує з невеликого продуктового магазину у Чорткові.

- Підприємець у сьогоднішніх умовах є героєм, – каже пані Людмила. – У мене маленький сімейний бізнес, моя родина виконує функції обслуговуючого персоналу. Щоб ввести касовий апарат, виконувати всі умови і не попастися на штрафі, мені потрібно найняти додатково 3 людини стаціонарно, щоб кодувати всі товари у постійному режимі. Доходи просто не покриють витрати, тому доведеться закривати магазин, ставати на біржу праці й висіти на шиї у держави. Ми не проти РРО і прогресивного спілкування із споживачами, але без цивілізованих реформ це доб’є наш бізнес, який і так ледь дихає.

Підприємці радять уряду брати приклад з інших країн. Наприклад, Грузія профінансувала введення РРО, залишивши при цьому певну категорію людей, яким дали вибір - встановлювати чи ні касовий апарат.

Добитися бажаного результату на місцях неможливо, тому сьогодні, 3 червня, аналогічна акція протесту відбудеться у Києві. Якщо уряд не дослухається до вимог підприємців, вони планують проводити такі акції і надалі.

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео