Степанові Барні таки доведеться спитати голів РДА за економіку

За мірками нинішнього часу  Тернопільщина поки що серед тих областей, де соціально-економічна ситуація, хоча і погіршується, але дещо повільніше, ніж в інших регіонах. За підсумками першого кварталу цього року на всеукраїнському фоні добре виглядають справи у тернопільських будівельників та аграрників. Навіть мізерна промисловість нашого краю за динамікою потрапила до призової п’ятірки. Радує і те, що наша область серед кращих (якщо можна так сказати) за рівнем заборгованості по зарплаті, а населення більш-менш справно розраховується за комунальні послуги.

Однак тішитись з цих успіхів, мабуть, не варто, бо, по-перше, більш, ніж скромна економіка Тернопілля звично виїжджає за рахунок праці хліборобів, а їх здобутки досягалися не за сприяння влади, а швидше навпаки.

Навіть обіцяне вже нинішньою владою повне викорінення корупції при реєстрації договорів оренди землі так і залишилось півмірою. Не кажучи вже про задекларовані наміри обласних чиновників щодо спрощення дозвільних процедур. По-друге, позитивна динаміка в будівництві і роздрібній торгівлі здебільшого досягається коштом наших закордонних заробітчан.

Коли проаналізувати економіку області у наступному  після першого кварталу місяці, то побачимо, що вже істотно скорочуються прирости у тому ж будівництві. Також зменшились проти минулого періоду площі посівів ярих культур, падає кількість поголів’я ВРХ та корів зокрема і, природно, виробництво молока.

В області очікується значне недовиробництво цукру, оскільки площі посівів цукрових буряків цьогоріч зменшилися більше, ніж удвічі. У нинішньому році не посіяв жодного гектара солодких коренів агрохолдинг «Мрія», який торік їх вирощував на 16,5 тисячах гектарів.

Як зазначено в аналітичній статті тижневика «Ділова столиця» за 1 червня ц.р., Степан Барна призначений головою Тернопільської ОДА в квітні, а тому до плюсів і мінусів в економіці області поки що немає безпосереднього відношення. Проте за нинішній і завтрашній день йому таки доведеться спитати керівників районів та галузевих економічних управлінь.

На жаль, складається враження, що частина висуванців з кадрового вінегрету, який іменується квотним принципом, навіть і не уявляє собі, що таке економіка та з чим її «їдять».

Тому не зайве буде знати головам райдержадміністрацій, що вони, за Законом, відповідають за стан економіки, соціальне облаштування людей, наповнення бюджетів, за створення робочих місць тощо.

Вибір читачів за тиждень

Відео