Українець живе у 2,8 рази гірше, ніж білорус

І у 12 разів бідніше, ніж європеєць.

Номінальний валовий внутрішній продукт України на душу населення є в 12 разів меншим, ніж середній ВВП в країнах Європейського Союзу.

Про це йдеться в аналітичній доповіді Національного інституту стратегічних досліджень до щорічного послання Президента України Петра Порошенка до Верховної Ради.
Згідно з доповіддю, в 2014 році номінальний ВВП України на душу населення знизився на 951 долар США і опустився до рівня 2979 доларів. Це істотно менше, ніж у найближчих сусідів. Наприклад, показник ВВП в Білорусі в 2,8 рази вище, ніж в Україні, в Румунії він вищий в 3,4 рази, а в Польщі - в 4,8 рази.
Такі дані свідчать про глибоку кризу в економіці країни. Це істотно дисонує з цілями і завданнями європейської інтеграції. У 2014 ВВП України знизився на -6,8% щодо 2013 року, і прогнозується, що скорочення ВВП досягне дна в 2015 році.
Згідно з останніми прогнозами Світового банку та Європейського банку реконструкції та розвитку, ВВП України в 2015 році впаде на 7,5%.

Раніше повідомлялося, що МВФ за підсумками останньої місії в Києві в травні цього року погіршив прогноз падіння економіки України в 2015 році до 9% при інфляції на рівні 46%.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео