Продають і бабусині вишиванки, і недопиті ліки

Через брак грошей на інтернет-барахолках розпродують навіть подарунки.

Люди, які продають кришталь чи книги на тротуарах, - звичне явище у 90-х. Тоді колекції ваз і бокалів та домашні бібліотеки врятували від голоду не одну сім’ю. Нині відбувається щось схоже. От тільки торгують тепер не на вулиці, а в Інтернеті — у спеціальних групах у соцмережах, на сайтах з безкоштовними оголошеннями. Власне, такі барахолки в мережі існують уже кілька років. Хтось продав речі, які замовляв в інтернет-магазині і прогадав з розміром, хтось за копійки розпродував меблі перед ремонтом. Тепер продають все. І у причинах продажу разом із “замале”, “не підійшов розмір” все частіше пишуть “терміново потрібні гроші”.
«Я підписана відразу на кілька барахолок, там часом можна за смішні гроші купити фірмові речі. Недавно купила собі парфуми Nina Richi за 350 гривень. Повний флакон. Дівчині, яка їх продавала, подарували, але запах не сподобався, – каже львів’янка Іванна Круч. – Взимку купила лижні штани за 200 гривень. Не нові, але в доброму стані. Недавно їздила міряти джинси D&G, шкода, не підійшов розмір. Подруга, яка недавно народила, майже все для малюка купила через “мамські” форуми — і ліжечко, і візок, і розвивальний килимок. На нові би просто не вистачило грошей”.
Утім, дівчина каже: не усі речі, які бронювала на барахолках, купила. Бо часто продавці приховують дефекти, а чоботи, які відходили не один сезон, виставляють як “один раз взула”. Саме тому не ризикує купувати у продавців з іншого міста, яким треба переказати гроші на картку. “Дехто думає, якщо він купив чоботи за 1000 гривень восени, відходив сезон, то може скинути 100 гривень і продати за 900. Інколи виставляють на продаж те, що давно варто викинути в смітник. Але є чимало модниць, які постійно оновлюють гардероб, а речі, які набридли, розпродують за символічні гроші. Я додала кілька таких мажорок у друзі, тому як тільки вони щось виставляють на продаж, мені приходить повідомлення”, - каже Іванка. 
Я натрапила на оголошення про продаж неймовірно красивої вишиванки. Майже цілі рукави зашиті квітами, спереду лише ніжний квітковий віночок. З фото видно, що сорочка — не сучасна. “700 гривень. Не нова — з бабиної скрині. Можливий торг”, – так лаконічно описала лот продавчиня з Полтави. Коли сконтактувалась з жінкою, сорочку вона уже відправила. Купила дівчина з Вінниці за 600 гривень. Питаю, чому так дешево і чи не шкода було продавати, адже це пам’ять. “Шкода. Але хай добре носиться. Пам’яттю ситий не будеш, а в мене син випускник. Буде вступати до Києва. Не пустити ж голого-босого”, - відповіла. 
Все частіше на барахолках трапляються лоти з книгами. Хтось купив книжку, прочитав і відпродує, аби в хаті місця не займала. А хтось випродує цілі колекції — видно, що збирались не один рік. За 100 гривень продають цілу добірку старих підручників з анатомії та хірургії, за 99 — добірку Стівена Кінга у м’яких обкладинках. Інший за 500 гривень намагається продати Євангеліє у шкіряній палітурці... До речі, книги продають переважно чоловіки. Натомість жінки випродують переважно одяг і кухонну техніку, яка так і не пригодилась.
Після того, як подорожчали ліки, люди все частіше почали продавати і купувати вживані... ліки. Там лишилась третина пляшечки якогось чудодійного сиропу від застуди, там кілька таблеток. “Лишилось 10 таблеток “Летромара”. Віддам за 100 гривень (в аптеці 300). Кінцевий строк придатності — вересень 2016”. З інструкції, яку знайшла в Інтернеті, зрозуміло, що це ліки для онкохворих. Утім, авторка оголошення переконує, що їй їх виписав гінеколог, аби стимулювати яйники. “Може, хтось купив про запас “Сандімун” за старими цінами і може відпродати? Або підкажіть, де дістати за адекватну ціну?” Це — ліки, які застосовують після трансплантації органів та кісткового мозку — аби уникнути відторгнення. Уявляєте, у якому відчаї має бути людина, аби купувати такі ліки не в аптеках, а з рук, де їх якість ніхто не гарантує? Як з’ясував “ВЗ”, в аптеках упаковка цього препарату (50 капсул) коштує від 4200 грн. і вище...
Судячи з того, як багато оголошень, у яких люди розпродують те, що їм подарували, мабуть, найкращий подарунок для українців — гроші. Найчастіше серед непотрібних подарунків, які намагаються продати, — парфуми та побутова техніка. Але є й цікавіші лоти. Наприклад, Михайло з Чернігова за 2500 гривень намагається продати пляшку шампанського Dom Pеrignon. Скаржиться, подарували на весілля. Ірина зі Львова за 1500 гривень продає червоні “лодочки”. Переконує, що це справжні “лабутени”. Мовляв, подарував коханий, але не зовсім вгадав з розміром. Тут два варіанти: або дівчина не знає, скільки коштують справжні “лабутени”, або знає, що це підробка.

Вибір читачів за тиждень

Відео