Скільки коштує навчання в українських вишах?

В Україні з 10 липня стартує вступна кампанія до вузів. Багато освітніх установ вже опублікували свої ціни на навчання. Тарифна сітка дуже різниться від вузу до вузу. Так, одні університети на чверть підняли ціни, хтось залишив торішні ціни. А, наприклад, вузи, які виїхали з Донбасу, взагалі знизили ціни на навчання, повідомляють Патріоти України.

У Донецькому національному університеті, який переїхав зі столиці Донбасу до Вінниці, оплата року навчання на економічних спеціальностях знизилася на цілих 35% – з 11,1-13 тис. грн до 6,9-8,8 тис. грн.  “Наживатися на абітурієнтах ми не прагнемо, – пояснив Ростислав Подільський, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи ДонНУ. – Ми проаналізували і прорахували, що для жителів Житомирської, Вінницької та Хмельницької областей, тобто на ринку, на якому ми зараз працюємо, оптимальна ціна отримання освіти саме така. Ми продовжуємо розраховувати і на абітурієнтів з Донецької області”.

Основні мотиви тарифної політики вузів – з одного боку, не втратити доходи через інфляцію, а з іншого – не відлякати абітурієнтів-контрактників, адже українці стали набагато менш платоспроможними, ніж рік тому.

Так, наприклад, Національна академія внутрішніх справ (Київ), Київський національний торговельно-економічний університет (КНТЕУ), Харківський політехнічний інститут і Одеська Держакадемія будівництва та архітектури залишили ціни на колишньому рівні.

У Національному медуніверситеті ім. Богомольця ціни підняли на незначні 0,5%, проте рішення ще можуть переглянути. В Юридичній академії ім. Ярослава Мудрого (Харків), яка підняла розцінки на навчання, пояснили, що при перерахунку вони, як і інші вузи, керувалися офіційними середнім індексом інфляції за підсумком 2014 року, опублікованим у січні 2015 року, який склав близько 25%. “Але ми, природно, не підвищували на 25%, а лише в межах 10-15%, тобто приблизно на 2-3 тис грн”, – уточнив Вадим Козак, відповідальний секретар приймальної комісії академії. За його словами, в 2014 році вуз відчув складності з набором контрактників – їх надійшло менше, ніж роком раніше.

У Київському національному університеті ім. Шевченка раніше розповіли, що ціни переглянули насамперед через підвищення тарифів на ЖКГ. “Приміщення корпусів та гуртожитків – це 40% усіх витрат вузу”, – сказав проректор університету Володимир Бугров.

Скільки цього року виділять місць бюджетникам, стане відомо лише у розпал вступної кампанії. Раніше в Міносвіти заявляли, що держзамовлення буде скорочено в гуманітарного блоку (хочуть готувати менше політологів, соціологів, філософів), а також на праві, економіці, менеджменті. Причина: на ці спеціальності абітурієнти охоче надходять і платно. При цьому в МОН планують збільшити число бюджетних місць для військових спеціальностей.
 

Вибір читачів за тиждень

Відео