У Тернополі роблять бастіони, як в Америці

Аналоги американських бастіонів, котрі використовували під час військових дій в Афганістані, виготовляють у Тернополі.

Місцевий підприємець вирішив допомогти українським бійцям захистити себе та врятувати власне життя.

У мирний час на фірмі виготовляли сейфи та двері з металу. У вересні побачили на Фейсбуці пост про те, як волонтери передавали військовим захисні бастіони. Глянувши на фотографії споруд, працівники зрозуміли, що і самі зможуть виготовляти такі конструкції.

Виготовлення захисних бастіонів розпочали одразу. Перші екземпляри, після випробувань на місцевому полігоні, відправили на схід. Після цього отримали багато звернень від волонтерів з просьбами зробити ще такі захисні укриття для бійців.

За словами підприємця Сергія Лупійчука, бастіони бувають різних розмірів. Для виготовлення фірма закуповує дріт, який вирівнює на станку. Потім його відрубують на заготовки відповідно до розмірів блокпоста. Після цього за допомогою контактної зварки з’єднують усі деталі сітки. Для надійності майстри зварюють сітку ще раз під час складання. Далі секції з’єднують пружиною з дроту, щоб швидше складати і розкладати. Готову конструкцію перевіряють та обшивають геотекстилем.

Блокпост у складеному вигляді доправляють у зону АТО. Бійці розкладають його та наповнюють землею чи піском. Таке укриття може врятувати від куль та снарядів.

«Підприємство може виготовляти при середній загрузці до 1 кілометра захисних бастіонів в місяць. Якщо буде потреба, то готові організувати роботу так, щоб виготовляти до 3 км в місяць», – розповів Сергій Лупійчук.

Нещодавно за допомогою волонтерів фірма випробувала виготовлену продукцію на Рівненському полігоні. Бійці лише позитивно відгукувались про конструкцію і технічні характеристики бастіонів.

Джерело: ternopil.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео