Колись весь Тернопіль був у вітражах Петра Кукурудзи

Багато хто ще пам’ятає численні вітражі у Тернополі — на центральному універмазі, ресторані «Україна», кафе «Космос».

Автор у них один — Петро Кукурудза. Саме він виготовив більшість із них у області. Він першим починав вітражну справу в краї у радянський час. Нині більшість робіт митця знищено.

Петро Кукурудза народився в Осташівцях Зборівського району 31 травня 1935 року. В десятому класі замість розстрілу його засудили на 25 років за націоналізм. Відбув три роки, потрапив під амністію. Рік прожив на Житомирщині, потім вчився на живописному факультеті в Одеському державному художньому училищі. Відтак два роки вчителював на Закарпатті. У 64-му приїхав у Тернопіль. Тут влаштувався у художній фонд. Каже, спочатку тільки й малював, що «плакати, кілько курка яйців має знести, або Долинючку, героя соцпраці». Коли дали замовлення на роботи для краєзнавчого музею, пішов працювати туди. Тоді приміщення музею розміщувалося там, де тепер управління МВС в області

— Перший вітраж, котрий побачив, сам же й зробив. Ним оформив двері у відділ космосу — зобразив на ньому космонавта. Вітраж був із колотого скла, матеріал привіз зі Стрия. То був перший вітраж у Тернополі. Другий створив у 1967 році для ресторану «Кременець» в однойменному райцентрі — то був перший вітраж зі звичайного кольорового скла, клеєний, бо свинцевої спайки тоді ще не було. Крім того, для закладу виготовив мозаїку з кременя «Перемога», композиції по гіпсу «Клятва Ірви» та з металу «Танець». Тепер все це знищено.

Весь Тернопіль був у вітражах Петра Кукурудзи — кафе «Космос», універмаг, ресторан «Україна», кафе «Росія», похоронне бюро… Багато було у районах — у Монастириськах на тютюновій фабриці, у санаторії «Медобори», у вже згаданому Кременці. Про більшість залишилися тільки спогади. Ще гірше автору бачити, як його роботи нищаться на очах.

— У національному технічному університеті імені І. Пулюя був вітраж «Наука — світло людства», але потім треба було поставити скульптуру Леніна, вітраж знищили. Вже і Леніна нема, і моєї роботи теж. Великий вітраж був у «Березолі». Тепер його внизу заліпили, замурували. Це ж те саме, що людину скалічити. А реставрувати вітраж не хочуть. Я сам виконав би всі роботи, але вони не зацікавлені. У кінотеатрі «Перемога» загатили вітраж пластмасою, знівечили. Не знаю, кому рука піднялася на таке. Виготовив вітражі й для нині неіснуючого кафе «Росія» в обласному центрі.

Читайте повний текст публікації в електронній або паперовій версії газети.

Джерело: «Вільне життя плюс».
Фото з архіву Петра Кукурудзи.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео