Папа Римський пропонує католикам і православним святкувати Великдень в один день

Папа Франциск закликав встановити єдину фіксовану дату Пасхи, щоб католики і православні відзначали її в один і той же день.
Виступаючи в базиліці Сан-Джованні-ін-Латерано на всесвітньому соборі священнослужителів, Папа зазначив, що церква з часів Павла VI була готова встановити фіксовану дату для святкування Великодня, яка б відзначалася в один день і в Римі, і в Константинополі, і в Москві, передає Joinfo.ua з посиланням на видання Il Messaggero.
За словами понтифіка, католицька церква готова відмовитися від використовуваного зараз методу розрахунку дати Великодня.
Великдень святкується в першу неділю після весняного повного місяця, що настав після дня весняного рівнодення. У римо-католицькій і протестантських церквах дата Пасхи вираховується за Григоріанської пасхалії. Згідно зі східною традицією, Пасха розраховується за Олександрійської Пасхалії. Цим обумовлені часті відмінності в датах.
На одну дату Пасха у католиків і православних випадала в 2010, 2011 і 2014 роках. Цього року католики відзначали Великдень 5 квітня, а православні - 12 квітня. Наступним роком, коли дати співпадуть, стане 2017-й.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео