Меморандум підписано: студенти та учні Тернополя житимуть за принципами Хартії вільної людини

Ні для кого не секрет, що наше суспільство має ознаки морального і соціального занепаду та ціннісної дезорієнтації.

Споживацьке мислення все більше й більше затягує у свої хижацькі тенета підлітків і молодь. Про це і не тільки йшла мова на нараді директорів шкіл, яка була логічним продовженням і завершенням квітневого круглого столу "Живімо за Українською Хартією вільної людини!" (УХВЛ). Віртуальним почесним гостем (з допомогою скайпу) був учасник Ініціативної групи "Перше грудня" відомий громадський діяч Ігор Юхновський. 

Нагадаю, що Хартія була створена в 2012 році моральними авторитетами України - Ініціативною групою "Першого грудня". Вона стала предтечею другого Майдану і дала духовні ключі до розв'язання наболілих проблем - 10 ціннісних орієнтирів. Сформувати вільну особистість, навчити її самостійно і критично мислити, виховати потужну когорту громадян, які не боятимуться відповідальності й візьмуть свою долю, як і долю країни, у свої руки, - першооснова для будь-яких змін у нашій країні.                      

Керівники освітянської громади міста (управління освіти і науки Тернопільської міської ради), представники релігійних спільнот (комісія освіти і виховання Тернопільсько-зборівської Архиєпархії) та громадських організацій (ТОГО "Гуртом!", МО "Гармонія-М"), директори шкіл міста підписали меморандум про вивчення та використання принципів УХВЛ в навчальних закладах міста Тернополя. В основі цього документу п'ять надважливих завдань: власною професійною діяльністю слугувати прикладом для учнів, батьків та всієї освітянської спільноти; рекомендувати популяризацію УХВЛ в позакласному процесі та спецкурсах з метою формування українця - громадянина і побудови успішної громади села, селища, міста; використовувати методичні розробки "Живімо за Хартією вільної людини!" у навчально-виховному процесі; сприяти апробації у загальноосвітніх навчальних закладах студентських курсових та дипломних робіт, дидактичних матеріалів на історичні, філософські, літературні теми з вивчення та застосування УХВЛ; ініціювати спільне обговорення батьками і дітьми змісту Української Хартії вільної людини.

Хочеться вірити, що вище перераховані пункти будуть направду втіленими у життя, а не залишаться холодними літерами на папері. 

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео