На Тернопільщині запустили «брикетну» лінію

Громада села Лосятин на Кременеччині реалізувала черговий проект від ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

У селі розпочала роботу лінія з виготовлення паливних брикетів. Реалізація цього проекту стала можливою завдяки фінансуванню Європейського Союзу, Програми розвитку ООН в Україні спільно із сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом «Ягідний рай».

Очільник обласної ради Василь Хомінець у черговий раз привітав намагання громади села використовувати усі можливості для залучення коштів із різних фондів та програм для вирішення проблем Лосятина.

«Під лежачу воду вода не тече – це відоме українське прислів’я найбільше із доброго боку характеризує громаду Лосятина, – наголосив Василь Хомінець. – Сільський голова Надія Залевська робить усе можливе, щоб село розвивалося і процвітало, вона об’єднує громаду. Саме тут доведена ефективність та спроможність кооперативного руху у розвитку населених пунктів  області. Цей рух підтримали, його розвивають, знаходять спільні вирішення проблем саме члени громади – і це дуже важливо.. Адже люди самі визначають власні пріоритети. Переконаний, що із запуском лінії із виготовлення паливних брикетів  Лосятин позбудеться енергетичної залежності від наших північних сусідів».

Василь Хомінець вручив грамоту обласної ради селищному голові Надії Залевській, подякував за активну громадянську позицію, за розвиток села.

Члени кооперативу матимуть нагоду за собівартістю придбати брикети для опалення помешкань та соціальних споруд. А це до 1000 гривень за тонну. Вироблятимуть їх із обрізаних стебел малини, яку масово культивують у селі, соломи тощо. Коефіцієнт корисної дії такого палива, кажуть фахівці, є дуже високою.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео