Художники зобразили, як мав би виглядати «зелений» Тернопіль

Творче об’єднання «Художники без майстерень», учні художньої студії «Picasso» спільно з Самообороною Майдану Тернопільщини відкрили виставку «Мій Тернопіль: вчора, сьогодні, завтра».

Сьогодні триває активна урбанізація, і проблема озеленення є надзвичайно актуальною. Саме тому художники вирішили наочно довести, що Тернопіль може і повинен виглядати краще.

Тематично виставка складається з трьох розділів: минуле, сьогодення та майбутнє. Вони присвячені найбільш відомим і цікавим, на думку учасників, місцям обласного центру. Художники брали за основу куточки з порізаними деревами, і поряд, для контрасту, малювали, як би вони могли виглядати, якби були доглянуті. 

- Я неодноразово був за кордоном, і з впевненістю можу сказати, що екологія нашого міста і області - це жах, - каже координатор проекту Микола Мамчур. - Ми нещодавно були в Кременці, бачили, що ліси вирубуються зсередини. Їдеш по дорозі - ніби здається, що ліс є, а якщо піти глибше, виявляється величезна пустка. Я не бачу, щоб вирубка хоча б дорівнювала кількості нових насаджень. А про проблему забудови Тернополя всім і так відомо. Генерального плану забудови нема, місто забудовується з порушеннями, і не треба бути архітектором, щоб побачити це. Дерев майже немає, а ті, що залишились, - обрізані і кострубаті. Найстрашніше те, що ми до цього звикаємо. 

Роботи будуть представлені в різних техніках. Проект має на меті підняти питання розвитку міста, впливу нинішнього архітектурного оточення на виховання ментальності тернополян.

Подивитись на експозицію можна у залі художньої студії «Picasso» за адресою: Руська, 17. 

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео