Непомітна, але потрібна робота дільничного інспектора з Великих Гаїв

Сьогодні – професійне свято дільничних.

Незабаром у нас будуть свої «шерифи», як в кіно. Асоціація українських моніторів з дотримання прав людини розпочала цікаву кампанію: оцінка роботи дільничних інспекторів в Україні. Серед правоохоронців саме дільничний інспектор має бути найкращим другом і товаришем для громади, де він живе і працює. За прийнятими колись нормами, один інспектор має обслуговувати трохи більше двох тисяч людей, але в реальному житті ця цифра більша.

Робота дільничного інспектора збоку може видатись не помітною. Та це тільки на перший погляд. Насправді ця праця щоденна й напружена, зранку й до пізнього вечора, здебільшого – без вихідних. Дуже часто інспектору доводиться поєднувати в собі одночасно різні ролі: і слідчого, й оперативника, і психолога, й соціолога.

Мій співрозмовник - старший дільничний інспектор міліції СДІММГБ УМВС Тернопільської області, капітан міліції Ярослав Дусановський (села Великі Гаї, Товстолуг, Застінка Тернопільського району).

- У багатьох людей ваша професія асоціюється з перестрілками, сутичками віч-на-віч з бандитами.

А в реальному житті?

- Це в кіно так, а в реальному житті все інакше. Наше головне завдання – зменшення рецидивної злочинності, кількості злочинів на побутовому грунті, які часто відбуваються в стані алкогольного сп’яніння. Злочини бувають різного характеру: шахрайство, погрози, крадіжки майна. Їх легше попередити, аніж  розкрити.

- Робота Вам подобається? Гадаю, дружина не в захваті від неї?

- Працюю з 2008 року. Зізнаюсь чесно, спочатку декілька років було важко, але з часом прийшов досвід. Коли знаєш громадян на своїй території, а вони, відповідно – тебе, тоді відчуваєш себе, як вдома. Це дуже важливо, бо самі люди тоді допомагають, стають відкритішими. Дружина? Так, на початках вона була не задоволена, адже залишалось мало часу для сім’ї, однак згодом звикла.

- Десь читала, що до функціональних обов’язків дільничного входить майже сто пунктів і обов’язків. Які з них для Вас найважливіші?

- Проведення профілактичної роботи з населенням, особливо з молоддю. Зазвичай, це друга половина дня. Також робота з раніше судимими, контроль за їхньою поведінкою. Буває таке: судили за особливо тяжкі злочини, позбавлення волі від 2-х до 8-ми років. Рішення суду винесли до 2-х років. Людина залишається під наглядом, поки не позбавлять судимості. Якщо у цей період вона порушує громадський спокій, тоді призначається адміністративний нагляд - заборона перебувати в громадських місцях, де продається алкоголь, у нічний час – покидати дім, виїздити за межі району.

- Чи співпрацюєте з якимись організаціями?

- Так, є взаємодія з кризовим Центром «Щасливе батьківство та материнство», з Управлінням у справах сім’ї та молоді.

- Що нового відбулося в роботі останнім часом?

- Раніше за насильство в сім’ї був штраф, від весни – виконання громадської роботи.

- На Вашу думку, це ефективніше?

- Так. Нещодавно один чоловік (була скарга дружини) відробляв 40 годин, щодня 4 години після роботи. Не встиг відпрацювати, як надійшла нова скарга. Довелось йому додати ще 40 годин. Але йому цього виявилося замало, надійшла скарга від тещі – і заробив нових 60 годин. І тільки після цього втихомирився, видно, нарешті зрозумів, як треба поводитися у сім’ї. Такий вид покарання, як громадська робота, позитивно впливає на підсвідомість.

- Коли Ви приймаєте громадян?

- 1-й – 3-й вівторки з 9 до 11, 1-й – 3-й четвер – з 18-21 у приміщенні сільської ради Великих Гаїв; 2-й – 4-й вівторки - з 9-11, 2-й – 4-й четвер – з 18-21 у Товстолузі.

До дільничного інспектора Ярослава Дусановського можна звертатись за телефоном : 097-8086741, роб. 43-61-17.

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

До слова: Українці мало звертаються за допомогою до міліції. Громадські активісти пропонують змінити систему звернення громадян до правоохоронців за рахунок цифрових технологій. У найближчих планах створення відповідних інтернет-ресурсів (шаблони документів, заяв, оперативна інформація, карти злочинів, алгоритми поведінки). Все це буде називатись «Кабінет дільничного інспектора поліції». Одним словом - «шериф» району, як в кіно.

Вибір читачів за тиждень

Відео