Перша в Україні сімейна ферма на Тернопіллі планує заробити на полуниці 150 тисяч гривень

Родина Хомлюків, що мешкає на Кременеччині, виростила перший врожай сонячних ягід. Допоміг проект «Розвиток полуничних кооперативів».

Про сімейну ферму родини Хомлюків знає чи не весь район, адже її допоміг створити потужний  інвестор. Родина вирощує полуницю на Кременеччині ще з дідів-прадідів, проте новітні технології почали використовувати нещодавно.

Іван Хомлюк з родиною проживає у селі Лосятин і є членом полуничного кооперативу з моменту його заснування у 2010 році. Роботою забезпечена вся його сім’я (5 осіб) і сім’я брата дружини з 6 осіб. На 1,5 га сімейна ферма вирощує полуницю сорту Хоней, частину якої реалізовуватиме компанії «Данон» в Україні. Оскільки посадка відбувалась минулого року в кінці липня, врожай цього року Хомлюки збирають уперше. Хоча урожайність ще не є рекордною - 8 тонн з гектара, за сезон родина планує отримати дохід у сумі 150 000 грн!

Новітня технологія вирощування полуниці передбачає використання фріго-розсади найвищої категорії, мульчування плівкою задля запобігання висихання ґрунту та появи бур’янів, а також використання системи крапельного зрошення, що значно зменшить обсяги витрат води для поливу.

- Вирощування полуниці у нашій родині у крові, у генах, – каже Іван Хомлюк. – Але світ не стоїть на місці, і дідівськими методами далеко не заїдеш. І як би добре не родила полуниця, вона – товар делікатний, довго не зберігається, та й дівати великі обсяги не було куди. Нами зацікавився «Данон» і запропонував свою допомогу. Нам надали обладнання, саджанці, проводили спеціальні тренінги і семінари, а головне - ми отримали постійне місце збуту. Лише працюй. Відповідно до договору, ми можемо збувати 20% врожаю на ринок, а 80% передаємо компанії на переробку. На своїй землі можна і треба заробляти, тому Польщу «робимо» вдома.

У сезон збору полуниці середня зарплата робітників, яких запрошують Хомлюки, становить 2500 грн/міс. Проте є збирачі, які заробляють і понад 4000 гривень. Даний заробіток суттєво перевищує середній місячний дохід родин по району, зараз це 1500-2000 грн/міс.

За час діяльності проекту проведено підготовчі польові роботи і роботи із забезпечення рослин водою шляхом будівництва накопичувального басейну площею 0,4 га, а також відновлення свердловини. Закуплено трактор, розкидач добрив, оприскувач, дискову борону, фрезу, грядоутворювач, сучасну систему крапельного зрошення, мотокоси і мотоблоки для прополювання і обробки міжрядь, а також потужний електрогенератор. 

У 2014 році проект «Розвиток полуничних кооперативів» розпочав активну співпрацю з сімейними фермами, які займаються вирощуванням полуниці. Цього року до проекту залучено ще п’ятьох фермерів із Тернопільщини і Львівщини. Загалом вони засадили 7 га полуниці на умовах співфінансування, що демонструє готовність фермерів частково фінансувати витрати, пов’язані з вирощуванням ягід, що в свою чергу свідчить про їхню віру в економічну доцільність і сталість ідеї даного проекту.

Іван Хомлюк урочисто передав ящик запашної полуниці генеральному директору «Данон» в Україні Мареку Войтині, щоб той зміг скуштувати плоди свого капіталовкладення. 

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео