Всесвітньо відомі скульптури бучацького майстра припадають пилом (Відео)

Твори українського Мікеланджело, скульптора Івана Пінзеля, тихо помирають.

Ще 3 роки тому їх із успіхом показали у Луврі. Сьогодні ж значну частину експозиції можуть побачити лише львів'яни. Стан скульптур не дозволяє їздити з ними по світу.

У костелі всіх святих у селі Годовиця на Львівщині вже півстоліття руйнується як сама будівля, пам'ятка 18 століття, так і внутрішнє оздоблення храму. Його творець — видатний бароковий скульптор Іван Пінзель.

На руїнах храму вціліли кілька його шедеврів — частково після пожежі зберігся вівтар українського Мікеланжело, як часто називають Пінзеля. Проте час не додає міцності витвору майстра. Більшість скульптур зараз перебувають у музеї Пінзеля у Львові. Директор Львівської галереї мистецтв каже, що вони надзвичайні.

Велика кількість творів зараз недоступна для широкого загалу. Скульптури, які вже встигли побачити у паризькому Луврі, зараз, на жаль, невиїзні. Не пересувати їх зайвий раз радять реставратори.

Показати світу твори видатного митця заважає відсутність грошей. Тож завмерлі у часі скульптури і досі залишаються незвіданими для багатьох поціновувачів мистецтва поза межами України.

 

Джерело: Телеканал новин "24"

Вибір читачів за тиждень

Відео