У Козові встановили унікальний мистецько-історичний об'єкт

До 150-ої річниці з дня народження митрополита Андрея Шептицького парафію прикрасили єдиним в Україні геральдичним комплексом. На воротах встановили герби львівського єпископа Йосифа Шумлянського, митрополитів Сильвестра Сембрантовича і Андрея Шептицького, а пам'ятну дошку Андрею Шептицькому - на дитячому майданчику.

Як розповів о. Василь Баглей сайту Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, ідеї козівських священиків подивували навіть бувалих у бувальцях майстрів.

- Можу сказати, що у греко-католицьких парафіях по всій Україні такого ще ніхто не робив, - каже священик. - Герби при вході – це було нове і нетипове навіть для майстрів. Вони дивилися на ескізи, розпитували, для чого це, що це буде. Тепер звичними є замовлення на кшталт фігури гладіатора для саду. А от геральдика, шляхта – такі поняття були фактично знищені радянською владою. Тож ця ідея подивувала каменярів. Але з Божою поміччю нам вдалося здійснити свій задум досить швидко – за якихось три місяці. Авторські роботи, звісно, коштували дорого. Але і тут Бог допоміг – гроші дали два меценати, які вирішили залишитися невідомими. Отож, ми замовляли камінь, зважаючи насамперед на якість - щоб був легкий і міцний. У Бережанах купили граніт для таблиці, а в Теребовлі – пісковик для гербів. До речі, теребовлянський пісковик є унікальним, більше його немає ніде. Хоч задум був доволі спонтанним, вдалося усе, як запланували. До роботи долучилися також активні парафіяни – вони здійснювали монтаж, перевезення та встановлення таблиці і гербів.

Вибір читачів за тиждень

Відео