Заліщики – одне з найкрасивіших міст України

Чи знаєте ви, де знаходиться одне з найкрасивіших, незвичайних і фотографованих місць України? Відповідаємо: на кордоні Чернівецької та Тернопільської областей.

Саме поряд з Заліщиками можна помилуватися одним з географічних скарбів України - унікальним меандром Дністра (величезним підкововидним закрутом річки).

Самі Заліщики розташовані на пологому березі Тернопільщини. Але щоб побачити меандр у всій красі, варто переїхати через міст на інший берег річки, високий і обривистий, розташований вже на території Чернівецької області. На цьому березі, неподалік від села із рідною для киян назвою Хрещатик, є природний оглядовий майданчик, з якого відкривається панорама, що захоплює дух, - вид на Дністер і Заліщики на неймовірно красивому півострові. Тут, на луках, що пахнуть різнотрав'ям, можна провести цілий день. Просто милуватись природою і насолоджуватись краєвидами.

Вдосталь надивившись на меандр, можна проїхати трохи далі і потрапити у дивовижний  свято-іоано-богословський монастир. На горі над Дністром височіє церква монастиря, яка датується 1768 роком і вважається пам'ятником буковинської архітектури. Прямо від церкви починається монастирський сад - і по крутому, кам'янистому обриву вниз до Дністра біжать келії, печери та інші споруди монастиря. У цих келіях і печерах ховалися ченці Манявського монастиря - вони бігли з Галичини (Львівська область), ховаючись від гонінь польських уніатів. Тут, за Дністром, на вільних від Унії землях Буковини, вони і заснували монастир. Сталося це у XVIII столітті.

Сам монастир невеликий, ченців тут мало, але він справляє враження енергетично сильного, світлого і якогось дуже справжнього місця. Обов'язково варто спуститися вниз по території, до самої нижньої межі монастиря - подивитися на будівлі, капличку Іоанна Богослова, печери.

Частина шляху може здатися трішки екстремальною, оскільки  сходи залізної драбини розхитує у повітрі над урвищем. Але тих, хто не полінується спуститися, чекає нагорода. Внизу, серед густого лісу, захована купальня з кришталево чистою, джерельною холоднючою водою, зануритися в яку вельми приємно, особливо в жаркий день.

Заліщики – це цікава суміш різних епох і культур. Їх заснували у 1340 році. З історичних пам’яток - Собор Святого Станіслава (1763), синагога (кінець XVIII століття), а також палацовий комплекс Понятовських-Бруницьких. Але найцікавіше у Заліщиках, попри все, -  природа і захоплюючі дух пейзажі.

Джерело: "Дом і очаг".

 Фото - Леонід Морозов 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео