Право на пільги отримають лише обрані тернополяни

З 1 липня набув чинності новий порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім'ї. Він передбачений постановою Кабінету Міністрів України від 04 червня 2015 року № 389. Про це повідомив директор департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА Вадим Боярський.

На пільги без змін можуть розраховувати інваліди війни, учасники бойових дій, особи, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи I-II категорії, ветерани військової служби та деякі інші категорії громадян.

Решті пільги надаватимуться за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу складає 1 710 грн.

Відтак пільги в залежності від доходу надаватимуться:

- звільненим зі служби за віком, хворобою аби вислугою років працівникам міліції, особам начальницького складу податкової міліції, особам рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої служби; дітям (до досягнення повноліття) працівників міліції, осіб начальницького складу податкової міліції, рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої служби, загиблих або померлих у зв'язку з виконанням службових обов'язків, непрацездатним членам сімей, які перебували на їх утриманні;

- особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорії 3; дружинам (чоловікам) та опікунам (на час опікунства) дітей померлих громадян з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесеним до категорії 3, смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою; сім’ям, які мають дитину-інваліда, інвалідність якої пов'язана з наслідками Чорнобильської катастрофи;

- учасникам війни; членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни;

- особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; вдови (вдівці) та батьки померлих осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною

- пенсіонерам, які раніше працювали педагогічними працівниками, медичними і фармацевтичними працівниками, пенсіонерам, які раніше працювали у бібліотеках, у сфері захисту рослин, в державних та комунальних закладах культури, закладах освіти сфери культури

- жертвам нацистських переслідувань

- багатодітним сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу та прийомним сім’ям, в яких не менше року проживає троє або більше дітей, сім’я, в яких не меншу року проживає троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи опікунство

 - дітям війни

- особам, звільнених зі служби цивільного захисту за віком, через хворобу або за вислугу років, та які стали інвалідами під час виконання службових обов’язків; батькам та членам сімей осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які загинули, або зникли безвісти під час виконання службових обов’язків.

З 1 липня цього року при визначенні права на пільги до уваги братимуться доходи пільговика і членів його родини за останні шість місяців. Якщо дохід одного члена родини за місяць перевищуватиме 1 710 грн. - дана родина не матиме права на пільги. Коли ж середньомісячний сукупний дохід на одного члена сім'ї буде менший за 1710 гривень, то даний пільговик і надалі буде користуватися знижкою в межах соціальних норм.

Щоб підтвердити право на отримання пільг, громадянам потрібно подати декларацію про свій дохід та довідку про доходи до місцевого управління соцзахисту. 

Однак, за словами Вадима Боярського, сім'ям пільговиків, які складаються з непрацездатних осіб або коли їхній дохід складається лише з пенсії чи соцоплати, визначення права на пільги здійснюватиметься без звернення пільговиків.

Про необхідність представлення додаткових документів про доходи та про відсутність права на пільги громадяни будуть повідомлені.

Наталя ЛУКІВ.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео