Студент у військкоматі замість штампу отримав повістку

У військкомат Збаразького району Ростислав прийшов, щоб отримати штамп у обхідний лист для університету. А йому вручили повістку, незважаючи на те, що до 30 червня включно, тобто до офіційного закінчення призовної кампанії хлопець був студентом.

Ростислав Шведов прийшов у військкомат відзначитися і отримав повістку. Юристи кажуть: щоб виконати план призову, комісар знехтував на законом. А Ростислава з іншими призовниками тим часом уже повезли на службу. Хлопець каже – служити готовий, але спочатку планував довчитися в тернопільському вузі.

"Я в принципі хотів ось так піти, але для початку хотів все ж здобути освіту. Ну, а поки їду на Полтаву", – каже Ростислав Шведов.

У військкомат Збаразького району він приїхав, щоб отримати штамп у обхідний лист для університету. Замість цього – вручили повістку. Незважаючи на те, що до 30 червня включно, тобто – до офіційного закінчення призовної кампанії – хлопець був студентом. Для військкомату в університеті Ростиславу навіть видавали спеціальну довідку.

"Довідка видана Ростиславу Шведову. Наскільки ми уточнювали, то ця довідка була видана 22 травня цього року про те, що він є студентом до 30 червня включно", – пояснила Надія Дробик, декан хіміко-біологічного факультету Тернопільського національного педагогічного університету.

"По 30 червня включно повинен вчитися. Повістка на 27 червня 2015 року", – додала Тетяна Цокало, мати Ростислава.

Пояснити, на яких підставах в армію призвали студента стаціонару, воєнком Збаразького та Лановецького районів відмовляється. Юристи впевнені: своїм рішенням він порушив закон.

"Якщо у військового комісара були дані, що людина ще перебуває на навчанні, то він не мав підстав виписувати таку повістку", – пояснив Анатолій Мовчан, юрист.

Ростислав може оскаржити свій призов до армії. Тим часом військкомати Тернопільській області відрапортували про виконання плану. У тому числі – і такими методами, як у випадку з Ростиславом – відправили на строкову службу 520 новобранців.

Джерело: ukr.segodnya.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео