Тернополяни здають кров для бійців АТО

Бойові дії на сході України спонукають жителів Тернопільщини активніше здавати кров. Окремі державні установи організовують дні донора і масово здають кров, зокрема – це правоохоронці, пожежники, працівники прокуратури та ДАІ.

Щотижня донорами стає до півтора сотні жителів міста. За період ведення бойових дій, кількість охочих здати кров значно зросла.

«На початку здавати кров приходило дуже багато людей. Було, що прийшли в один день 200 студентів. Відчувалося велике пожвавлення. Але ми казали, що якщо здасть 200 чоловік кров, а її термін зберігання – 35 днів, то так буде не дуже добре. Краще приходити невеликими групами для здачі крові. Нас зрозуміли і приходили надалі групками», – поділився головний лікар Тернопільської обласної станції переливання крові Петро Лучанко.

За погодженням департаменту охорони здоров’я та обласної ради, медики можуть у будь який час виконати замовлення і надати необхідну кількість крові для бійців у зону АТО.

«Терен» нагадує, що люди, які бажають здати кров, повинні мати з собою паспорт. Вага донора має перевищувати 55 кілограмів. Донор повинен бути здоровим і не хворіти інфекційними захворюваннями. Людям, котрі мали переломи чи операції, дозволяють здавати кров лише через рік. Тернополяни можуть здати кров на станції переливання крові, за адресою м. Тернопіль, вул. Клінічна,8.

Богдан БОДЕНЧУК.
 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео