Бережанці вшанували пам’ять сотень закатованих земляків

З нагоди річниці трагічних подій у бережанській тюрмі, біля каплички на території агротехнічного інституту, зібралося чимало людей. Священики основних християнських конфесій району, у супроводі церковного хору церкви Святої Трійці, відслужили панахиду пам’яті невинно замучених НКВДистами земляків.

Звертаючись до громадськості, голова РДА В. Петровський сказав: «Від сталінських репресій в Україні загинули мільйони безневинних людей. Допоки ми будемо пам’ятати і берегти пам'ять про знущання над нашим народом, ми будемо єдиною нацією».

Довідка. У 1941 році управління НКВД в Бережанах закатувало 1250 людей. Останки 157 мучеників на сьогодні відомі і захоронені родичами та у декількох спільних могилах. Решта вивезені енкаведистами у невідомі місця. Тіла знищених безневинних людей мали сліди жахливих тортур. Особливо витонченим по жорстокості тортурам піддавали дівчат. Серед ув'язнених були і зовсім юні - учні 7-го класу школи, і старезні пенсіонери.

Довгі післявоєнні роки жителі Бережанщини берегли пам'ять про ці злочини комуністичного режиму і ненависть до поневолювачів. Тільки після здобуття Україною незалежності люди змогли відкрито говорити про це, гідно увічнити пам'ять безневинних жертв тоталітаризму.

У 1992 році, за ініціативою громадськості Бережан, на фасаді будівлі колишньої в'язниці (на даний час - одного з корпусів БАТІ) над вікнами підвалів тортур встановлена меморіальна дошка на згадку про жертви кривавих подій 41-го року. В одній з колишніх камер смертників цієї будівлі, переданої агротехнічному інституту, обладнана кімната-музей пам'яті жертв сталінських репресій. Експозиція музею висвітлює масові сталінські репресії, які здійснювались на Бережанщині в період 1939-1941 років, повідомили у Бережанській РДА.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео