Нешвидка швидка, та ще й нетвереза (відео)

8 липня, близько 19:30, на вулиці Пушкіна у Тернополі чоловік середнього віку, впавши на скляну тару, отримав важкі ушкодження. Уламками йому прохромило груди. Бригада швидкої, яка їхала за викликом 30 хвилин (!), виявилася ще й не зовсім тверезою.

Чоловік внаслідок травми і такої «оперативної» допомоги стік кров’ю і помер. Очевидці події обурені діями медиків і звинувачують їх у халатному виконанні обов’язків і службовій недбалості.

Викликати швидку допомогу виявилося не так легко, адже на станції повідомили, що немає вільних бригад.

Нарешті о 20-ій годині приїхав автомобіль, з якого вийшли лікар і фельдшер в нетверезому стані, що було очевидно і без всяких експертиз. Навіть не спробувавши надати постраждалому першу допомогу, ескулапи недбало поклали нещасного на ноші і повезли в лікарню.

Якщо тернополяни вже звикли до такої нешвидкої швидкої допомоги, яка дозволяє собі приїхати на виклик із запізненням, то вчорашній інцидент запам’ятають надовго. Свідки події вкрай обурені нетверезим станом медиків.

«Терен» звернувся до  директора Тернопільського міського комунального закладу «Станція швидкої медичної допомоги» Михайла Джуса, аби він прокоментував цей резонансний випадок. За словами пана Михайла, створено профільну комісію, яка розслідує вчорашню подію. Комісія розглядає справи членів бригади швидкої, а також старшого лікаря. Вже сьогодні наприкінці робочого дня обіцяють оприлюднити результати розслідування.

Михайло Джус старається виправдати своїх підлеглих і запевняє, що коли бригада прибула на місце виклику, то вони вже не могли вплинути на стан постраждалого, адже скло пошкодило важливу кровоносну артерію (що наразі не підтверджено судово-медичною експертизою) і смерть була неминучою через значну втрату крові.

На запитання про нетверезий стан медиків пан Михайло відповів постарався виправдати підлеглого: лікар, мовляв, був у стані емоційно-психологічного потрясіння внаслідок особистих проблем, а двічі проведена експертиза в наркологічному диспансері не виявила алкоголю в крові.

Що стосується фельдшера, то результат експертизи підтвердив стан легкого алкогольного сп’яніння. Горе-ескулапа чекає звільнення з роботи за статтею. На думку головного лікаря, цього покарання достатньо.

Вчорашній інцидент дискредитує медиків як таких, і, на жаль, схожі випадки халатності і невиконання ними своїх обов’язків є доволі розповсюдженими. Якщо вже швидка допомога не може сумлінно виконувати свою роботу, відповідаючи за життя і здоров’я пацієнтів, то на кого тоді нам залишається покладатися у випадку біди? Хіба на себе і на долю.

«Терен» слідкує за перебігом роботи слідчої комісії і поінформує про результат її роботи і покарання, які нестимуть горе-медики.

Соломія БОЙКО.

Відео – Михайло Шидлівський.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео