"Містична троянда" у Золотому Потоці

У бібліотеці села Золотий Потік, що неподалік Бучача, відбулася творча зустріч із тернопільською письменницею, журналісткою, редактором, громадською діячкою Марією Баліцькою. Люди потребують таких зустрічей, бо вони надихають та окрилюють на все світле, радісне і добре. А добрих почуттів сьогодні бракує.

Письменники створені Творцем якраз для того, аби сіяти оте добре і вічне. Однак таких майстрів пера, які від Бога, насправді небагато. Одна з них - Марія Баліцька. Жінка, яка, незважаючи ні на що, завжди усміхається. А ще вона має талант декламувати свої вірші з особливою інтонацією. Вражає її пам'ять: все написане нею (поезія) може відновити вголос.

Багато її творів покладено на музику і стали піснями. Звучать по радіо України і Канади. Чимало творів письменниці увійшли до шкільної програми. Її перу належать вісімнадцять поетичних збірок і віршованої прози, шість книг для дітей. Поетесу бентежить все: природа рідного краю, родинні почуття, рідна земля, духовний світ...

У Золотому Потоці Марія Баліцька читала вірші з посвятою воїнам і їхнім матерям. Акцентувала увагу на християнських чеснотах: "Віруймо розумом, серцем і душею. Віруймо! Віра спасе". Застерігала щодо виховання дітей: віддавати материнське і батьківське серце, але тільки не гроші, бо їх завжди буде мало.

"Побивалась чайкою. Та й по між дітьми,
 Щоб зростали мудрими добрими людьми.
 А коли в самої з болю впали крила -
Лікували діти їх, піднімали діти їх - не даремно вчила..."

Справжньою несподіванкою для всіх став пісенний майстер-клас від поетеси. Вона навчила дітей співати власну пісню "Джерело любові" (збірка "Містична троянда").

У відповідь пані Марія отримала музичний дарунок: пісні у виконанні церковного хору і дітей, які прийняли перше причастя.

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео