«У цій хаті досі рівно о 15-ій лунає молитва за Україну»

Письменниця Леся Романчук з чоловіком Тарасом Коковським відвідали хату-музей української дитячої письменниці Іванни Блажкевич у Денисові на Тернопільщині. Своїми враженнями від поїздки пані Леся поділилася з читачами на сторінці у Фейсбук.
«У День родини саме час згадати теплим словом родину П'ятківських - дочки письменниці п. Дарії П'ятківської, а тепер її синів - онуків Іванни Блажкевич: Яреми, Івана та Ігоря, зусиллями яких відтворено неповторний дух цього дому, дому насамперед українського. Крихітні кімнатки, дуже скромні, - пише Леся Романчук. - Старі меблі, благенький, але такий ошатний і цінний старовинним вишиттям одяг... Безліч різьблених орнаментів - і старих, і сучасних, роботи онука письменниці Ігоря П'ятківського, талановитого різьбяра - це рамки картин та ікон, меблі, скрині та скриньки... Стільки любові, стільки майстерності!
У цій хаті й досі рівно о 15-тій годині лунає молитва за Україну. Цієї традиції багато-багато років, започаткованій ще бабунею, свято дотримуються досі - участь беруть і господарі, і гості, всі, хто є на ту хвилину в хаті.
Чудовий сад. Пасіка. Потомлені спекою бджоли.. Малина із саду Іванни Блажкевич смакує якось особливо солодко.
І кава у саду за столом, вкритим розкішним вишитим обрусом. На мою тиху спробу заперечити - куди таку красу до звичайної кави в альтанці! - Ігор посміхається: "Та моя мамця з гробу встане, як побачить, що я отця Тараса приймаю неналежно!" Щоразу - "мамця" і "татко", з ніжністю... І це так ясно промовляє про стосунки в родині!».

Фото - Тараса Коковського.

Вибір читачів за тиждень

Відео