У Зборові відновлять рідкісну пам’ятку

Будівля каплиці на міському кладовищі Зборова - унікальний витвір мистецтва у стилі модернізму з елементами оборонної ренесансної архітектури. Про відновлення святині ще у червні члени польської делегації на чолі з віце-консулом Республіки Польща у Луцьку Кшиштофом Васілєвским домовлялися з головою РДА Ігорем Яворським. 

У ході зустрічі було досягнуто розуміння та згоди на проведення реставраційних робіт.

Отже, маючи виготовлену проектну документацію, за сприяння польського Фонду «Мости» до Зборова прибули фахівці будівельної фірми республіки Польща «Аста» і розпочали роботу.

З цього приводу фахівці з архітектурно-культурної спадщини ТОДА, а також перший заступник голови райдержадміністрації Михайло Бігус, заступник голови райдержадміністрації Олександр Парацій,  начальник відділу архітектури, містобудування, розвитку інфраструктури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації Тарас Смолій, міський голова Леонід Білик, та його заступник Любомир Хмиз побували на міському кладовищі, де проводяться ремонтно-відновлювальні роботи.

Представники місцевої влади поспілкувалися з  віце-консулом Республіки Польща Кшиштофом Васілєвским, представником польського Фонду «МОСТИ» Миколаєм Фалковскі,

ознайомилися з документами та фото, на основі яких буде відреставровано і відновлено святиню, а потім ознайомилися з ходом проведення реставраційних робіт.

Опісля польські фахівці разом з представниками обласної та районної влади побували в селі Озерна на місці поховань польських священиків 1858 року та оглянули будівлю каплиці. Обидві сторони обговорили можливість відновлення даного архітектурного об’єкта.

Повідомив сайт Зборівської РДА,

Вибір читачів за тиждень

Відео