Дефіцит друзів не менш шкідливий, ніж пиятика та паління

Лікарі рекомендують активно "обростати" друзями, адже самотність не менш шкідлива, ніж зайва вага, пиятика та паління. Причому думати про це треба уже в 20 років.

Як виявили вчені, якщо в цьому віці людина не оточена купою приятелів, це може свідчити про те, що згодом вона може опинитися у зоні ризику і померти передчасно.

Про це пише Metro із посиланням на статтю науковців у Psychology and Aging.

До свого дослідження, яке почалося в 1970-х, учені залучили понад 200 студентів коледжів. Їх попросили зробити нотатки щодо своїх соціальних зв’язків у 20 та у 30 років. Ще за 20 років після останнього запису учасники пройшли онлайн-опитування для визначення рівня їхнього благополуччя.

"Фактично невелика кількість соціальних зв’язків еквівалентна вживанню тютюну, у більшій мірі, ніж зловживання алкоголем та ожиріння", - каже керівник дослідження Шеріл Кармайкл.

Активно спілкуючись із різними людьми у молоді роки, ми немовби здобуваємо "набір інструментів", якими оперуватимемо решту життя – розуміємо, хто ми є, що є люди з різними бекграундами, і вчимось одне від одного.

30 років – це вік, коли формується невелике коло найкращих, близьких друзів, із якими, як в однойменному серіалі, можна регулярно збиратися в кав'ярні. Наявність у житті людини саме такої, значущої дружби, за результатами дослідження, корелюється з вищою якістю життя у 50 років.

Джерело: life.pravda.com.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео