Волонтери прозвітували про діяльність за час війни

Від початку загострення ситуації на сході у 2014 році волонтери вирішили об’єднатись у громадську організацію «Схід та Захід єдині», яка згодом переросла у всеукраїнську волонтерську групу. Її основне завдання - забезпечення усім необхідних хлопців, які безпосередньо перебувають у гарячих точках. 

Учасники групи постійно тримають контакт з понад 30 військовими підрозділами і об’єднаннями, знають, що потрібно бійцям, бо самі регулярно бувають у зоні АТО. 

Координатор волонтерської групи громадської організації «Схід та Захід єдині» на Донбасі і в зоні АТО Едуард Хатмуллін щойно повернувся з передової. 

- Сьогодні багато волонтерських груп хочуть працювати і піаритись окремо, - каже він. - У нас інша специфіка роботи. Ми об’єднуємо не лише кордони, але й людей. Я сам родом з Донбасу, і не всі там сепаратисти. Ми опікуємось в основному тими, хто на передовій. Є такі підрозділи, яким 3 дні не завозили харчі, а обстріл - 20 годин на добу. І часто волонтери бояться їхати з допомогою туди, де вони найбільш необхідні. А ті, що все ж наважуються, платять своїм життям через незнання доріг чи елементарних правил виживання.

Деякі волонтерські групи просто не доїжджають на передову, тому учасники «Схід та Захід єдині» дійшли висновку, що реалізація допомоги має бути лише на сході. Місцем дислокації обрали місто Костянтинівку через зручне її розташування - за 2 години можуть добратись майже до всіх гарячих точок, від Волновахи - до Станиці Луганської.

 

- Зараз волонтерський рух стишився, кожен допомагає лише своїм бійцям, - зазначив координатор групи на Тернопільщині і в Західному регіоні України Василь Конько. - Ми не працюємо з комбатами принципово, намагаємось, аби усі бійці отримували однакову допомогу, незалежно від земляцтва чи ще чогось. Неправильно, коли декільком бійцям рідні знайшли змогу доправити посилку, а інші стоять і дивляться.

Нагадаємо, нещодавно під час урочистих проводів чергової ротації правоохоронців Тернопілля на Донбас, відбулося нагородження волонтерів групи «Схід та Захід єдині».

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео