"Лемківські дзвони" не дають заснути історичній пам'яті

Містечко Монастириська на Тернопіллі приймає у гості лемків не лише з усіх куточків України, а й з багатьох країн світу. Це дні, коли важко відрізнити поляка від німця чи українця. Бо єднає всіх лемківська культура.

Цьогорічний 16-й Всеукраїнський фестиваль лемківської культури "Дзвони Лемківщини" приурочений 70-й річниці депортації українців з їхніх рідних земель - Лемківщини, Надсяння, Холмщини. За усталеною традицією свято розпочалося з театралізованої ходи учасників фестивалю. Основні урочистості відбуваються в урочищі "Бичова" неподалік Монастириська. Глава УГКЦ Блаженніший Святослав разом з великою групою священиків відправив молебень за душі тих, хто загинув під час депортації, під час революції Гідності та на Донбасі.

З привітальним словом до присутніх звернувся голова Тернопільської ОДА Степан Барна. Примусове переселення торкнулося колись і його родини. Очільник області вручив нагороди та грамоти воїнам, які повернулись із фронтової зони, волонтерам, батькові наймолодшого героя Небесної Сотні Назара - Юрію Войтовичу, дружинам тих чоловіків, які перебувають зараз на фронті.

Після урочистого підняття прапора України та прапора Лемківщини заступник голови оргкомітету фестивалю Михайло Тиханський запалив Ватру - символ свята. На адресу організаторів і учасників свята надійшов вітальний лист від президента України.

Про цікавинки фестивалю - у наступних розповідях.

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео