Чуганя професора Мушинки і пророцтво астролога Круп'яка

На цьогорічний фестиваль "Дзвони Лемківщини" прибула делегація із Словаччини. У її складі був знаменитий професор, доктор філологічних наук, академік НАН України Микола Мушинка.

Професор - чудовий знавець минулого. У свій час особливого розголосу набула його доповідь "Культура русинів-українців Словаччини в контексті Європейського Союзу і перспективи її розвитку" на міжнародній науково-практичній конференції "Лемківщина - в орбіті українського суспільства". На батьківщині пана Миколу жартома називають не інакше, як Шевченко із Пряшева.

Як тільки професор Мушинка з'явився на полі Лемківського музею просто неба, до нього поспішили люди. Кожний хотів сфотографуватися з Мушинкою "на пам'ять". Ще б пак! Адже на ньому була ще дідівська чуганя (верхній одяг), якій понад сто років!

Загадковим і втаємниченим виглядав у лемківському строї відомий наш краянин і також лемко, астролог Іван Круп'як. "Увесь світ застиг зараз над прірвою, - сказав він, - на всіх нас чекають глобальні зміни у планетарному масштабі. Через десять років світ зміниться на краще й буде інакшим, невпізнаваним".

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора. 

Вибір читачів за тиждень

Відео