Нові обличчя, політиків із незаплямованою репутацією шукає на Тернопільщині «Українське об’єднання патріотів «УКРОП»

Презентували політичну силу, якій «від народження» усього півтора місяця, у Тернополі 3 серпня. Послухати політиків ввечері прийшли кілька десятків тернополян.

Заяви, що прозвучали зі сцени Українського дому «Перемога», були амбітними: політична сила, яка ще не має розвиненої мережі організацій як по Україні, так і в нашій області, має серйозний намір йти на місцеві вибори 25 жовтня. Більше того, передбачає, що після них слід очікувати відставки уряду, розпаду парламентської коаліції, а відтак - нових виборів до Верховної Ради.

Власне, «УКРОП» останнім часом «на слуху» завдяки своєму кандидату у нардепи і поведінці під час скандальних виборів на 205-му окрузі у Чернігові. Нагадаємо, Геннадія Корбана, якого пов’язують із Ігорем Коломойським, тоді звинуватили у підкупі виборців, адже із наметів з партійною символікою городянам відкрито роздавали продуктові набори.

Презентував партію власник плакатів бабусі із котом

Народний депутат України Віталій Купрій, який презентував «Українське об’єднання патріотів «УКРОП» у Тернополі, свій зв'язок і зв'язок партії з дніпропетровським олігархом не приховував. Більше того, запропонував, на його думку, розумне пояснення вчинків своїх однопартійців у Чернігові.

- Наша партія дійсно сформувалася недавно, але ми працюємо у різних регіонах. Уже є прихильники у Києва та Львові, – каже пан Купрій. – Так, я був у фракції Блоку Петра Порошенка. Пройшов до парламенту на мажоритарному окрузі у Дніпропетровську і Петриківську. Причому серед перших, хто підписав коаліційну угоду. Але незгода із тим, що відбувається у фракції, відсутність реформ і реальної боротьби з корупцією, спонукали мене у березні вийти з блоку і сформувати об’єднання «УКРОП».

Варто згадати, що саме правозахисник Віталій Купрій за часів Януковича прославився тим, що розмістив на рекламних конструкціях по всій Україні відомі плакати із бабусею і котом: «Взнала, що внук голосував за «регіони» — переписала хату на кота». За це його переслідували, і повернутися в країну політик зміг лише під час подій Майдану. Відразу став його активістом.

У Тернополі вже ведуть перемовини

Купрій просив не ототожнювати «конструктивну опозицію» (саме так він назвав «УКРОП» - прим.) з Опозиційним блоком.

- Ми, по суті, нині є єдиною парламентської партією, яка в опозиції до діючої владі, - наголосив він. – І ми про це заявили офіційно. Але ми не тільки критикуємо владу, а й вносимо конкретні законопроекти і працюємо на благо українців.

Відповідаючи на запитання із зали, народний депутат цілком виправдав із юридичної точки зору роздачу продуктових пакетів у Чернігові. Мовляв, намети у місцевій організації використали без погодження з керівництвом партії. Окрім того, такі дії «УКРОПу» начебто змусили противників панікувати і «відкрити всі карти».

- Якщо раніше у місті просто говорили про підкуп виборців, то після роздачі пакетів – до речі, ми не думали, що народ так зубожів і що люди будуть битися за продукти – представники кандидата від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Сергія Березенка почали відкрито їздити містом в автобусах «Неоплан» і роздавати людям конверти із двома купюрами по 200 грн, - розповів спікер. – Ми викликали міліцію, документували різні факти порушень. Хоча й наражалися на спротив правоохоронних органів.

«А ви бачите альтернативу цій політичній силі?»

«УКРОПи» роблять кілька акцентів. По-перше, заявляють про підтримку підприємців задля формування середнього класу в Україні. По-друге, хочуть зробити Україну дійсно парламентсько-президентською республікою. Тому проект змін до Конституції, ініційований Президентом, вважають зрадою українського народу. Співпрацювати у нинішньому парламенті «УКРОПи» готові лише з фракцією Радикальної партії Олега Ляшка, адже вони також не голосували за скандальний закон. Утім, на місцевому рівні контакти і співпраця можуть бути різними. Зокрема, Віталій Купрій згадав, що у Тернополі вже відбулися перемовини з деякими представниками «Народного фронту» і УНП. Проте місцева організація – лише на етапі формування, тому про чіткі домовленості говорити рано. Мовляв, до виборів – три місяці і за цей час партійці усе встигнуть.

Головою Тернопільської обласної організації «УКРОП» став підприємець, директор ТОВ «Українське морозиво» Василь Ласій. У політиці він ще не «світився». Каже, що у політику змусило йти те, що в Україні після Майдану нічого не змінюється на краще.

- А ви бачите альтернативу цій політичній силі? Хоч якусь? Хоч мінімальну? Я не бачу, не бачу змін, - каже Василь Ласій. – Я бачу коаліцію, яка складається із того, з чого вона складається. Як підприємець я не відчуваю якихось реальних змін. Я готовий чесно платити податки, але хочу, щоб усе було прозоро. Людина повинна працювати, а не переживати, що завтра прийдуть і скажуть: «Все!»…

Отже, очікуйте у бюлетенях під час виборів 25 жовтня рядок із назвою партії «УКРОП».

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео