У Настасові знову неспокійно (відео)

"Терен" уже повідомляв про гарячу ситуацію у селі Настасів Тернопільського району. Нагадаємо, 31 липня, під час «облави» працівників облвійськкомату на місцевих чоловіків, жіноча частина села влаштувала пікет і стала живою стіною на дорозі, заблокувавши рух транспорту.

Через 10 днів інцидент не розсмоктався, навпаки – обурені люди написали звернення на ім’я військового комісара Тернопільського об'єднаного міського військкомату Сергія Гаврилюка, обіцяють писати також президенту і у Верховну Раду.

Свою думку стосовно подій у розмові з «Тереном» висловила очільниця громадської організації "Голова багатодітних сімей" Руслана Іваницька. 
- Що відбувалось у Настасові?
- Можна назвати протиправними дії пана Гаврилюка, тому що такі методи по збору у воєнкоматі призовників, які він чинить по селах області, то є протиправні дії. Якщо в жнива забирати з полів трактористів, комбайнерів і працівників і не дати людям змоги зібрати урожай, то є підрив не тільки економіки країни - це значить залишити населення західної України без зерна, без хліба. Знаємо, що працівників ВНЗ звільнено від мобілізації, тоді чому сільськогосподарських працівників під час жнив не звільнили від мобілізації?
Ми написали звернення до пана Гаврилюка, надалі ми такі звернення підготуємо у Верховну Раду, президентові і взагалі у всі керуючі органи. Це неможливо терпіти таке відношення до людей, нас хочуть просто-напросто винищити.
- Як діяли правоохоронці?
- Біля сільської ради хлопчині, який побував в АТО і був поранений, йому вручили документи, що він дезертир. Я не можу зрозуміти, хто сидить в тих органах, це абсурд та свавілля. 
- Конкретніше про цей випадок, що було написано та яким чином вручено?
- Самого документу я не читала, але його мама, прочитавши про сина, який був поранений, служив - вона впала в обморок.

- Які надалі будуть дії жителів Настасова?
- В селі буде встановлено чергування, нас не те що на коліна поставили, нас просто головою в болото…
Ось текст звернення жителів села до Сергія Гаврилюка:
"Звернення від матерів, дружин, дочок села Настасів. Шановний військовий комісар Гаврилюк. Просимо припинити свавілля, яке ви чините з нашими синами, чоловіками, батьками, проводячи незрозумілу мобілізацію. Своїми вчинками ви підриваєте не тільки економіку України, а штовхаєте народ до голоду, забираючи з сіл під час жнив працівників полів. Не даючи змоги зібрати урожай, ви залишаєте всю країну без хліба. В країні не оголошена війна, а тому ви не маєте права збирати військовозобов'язане населення за законами військового стану. Якщо ви не припините своє свавілля, ми змушені будемо звертатись з подібними заявами у вищестоящі органи, заручатись підтримкою закордонних організацій та діаспори. Враховуючи те, скільки продуктів та коштів відправлено жителями села та працівниками Агропродсервісу безпосередньо в зону АТО, а не у ваші кишені, світ нас зрозуміє. Підписи - 58 чоловік".

Оксана СЛОБОДЯН.

Вибір читачів за тиждень

Відео