Депутат облради планує відвоювати в суді сто тисяч гривень

   «Я вже чотири місяці воюю, олень!», - так зреагував тернопільський депутат - «свободівець» на представника військкомату, коли йому вручили повістку на сесії облради. Комісаріат зазначає, що відомостей про службу депутата не мають. Більше того, пів року тому Руслан Бенько відмовився служити, за що і відкрили кримінальне провадження.

    Наразі депутат облради Руслан Бенько перебуває в розшуку за ухилення від мобілізації, оскільки жодних офіційних документів, які б підтверджували його участь в добровольчому батальйоні до військкомату не надходило. Сам депутат планує відвоювати в суді  100 тисяч гривень моральної компенсації.

   - Ще в лютому пану Бенько була вручена повістка на службу в ЗСУ, - розповідає обласний військовий комісар Володимир Катинський. - Проте, він в присутності ще двох людей власноруч написав заяву на відмову служити. За такі дії людину притягнено до кримінальної відповідальності за ухилення. І в результаті, за півроку пан Бенько заявляє, що він вже чотири місяці служить в ЗСУ. Однак за законами України військовозобов'язаний повинен повідомити протягом семи діб про зміну свого місця перебування у військовий комісаріат, де він стоїть на обліку. Якщо він призваний в іншому місці, то принаймні він сам повинен про це повідомити.

   Зробити це можна навіть написавши простого листа на адресу військкомату, в якому боєць стоїть на обліку. Цей лист підшивається до особової справи чоловіка, і таким чином обидва військкомати вже в курсі, що людина служить в ЗСУ, і його не розшукують. Документи про відкриття кримінального порушення, його закриття, відмову Бенька від служби комісар показав на прес-конференції.

    - Якщо він воює, то чого був присутній на сесії облради?, - продовжує комісар. - І якщо вже він повернувся, то чому не повідомив про службу в Гусятинський комісаріат, де він стоїть на обліку, – це якась таємниця? А з нами ще й хочуть судитись за належне виконання обов’язків. І обзиватись, як зробив це пан Бенько, є неприпустимим для депутата облради.

   Інтереси «свободівця» у суді представлятиме юрист Тарас Тихий. Він вже скерував позов до суду ще 3 серпня. Наступного тижня розпочнеться розгляд справи.

Юлія НІКІТІНА

Вибір читачів за тиждень

Відео