Скільки коштує зібрати учня до школи в 2015 навчальному році

Серед гамірного натовпу охоче, але прискіпливо, новоспечені школярі та їхні батьки активно купують шкільні товари. Останні спекотні дні серпня добігають кінця, що свідчить про початок нового навчального року.

Ми провели власний експеримент, під назвою «Скільки коштуватиме школяр у 2015 навчальному році». Крокуючи рядами центрального тернопільського ринку, розпитували продавців та батьків, скільки грошей доведеться витратити для того, щоб придбати товари першої необхідності.

Мають попит шкільні форми, ранці, спортивні костюми і канцтовари. Чим менша дитина, тим дешевшою буде ціна шкільної форми. «Від 600 до 900 гривень батькам доведеться потратити на придбання шкільного костюму для першокласників», – пояснює продавець Валентин.

Найдешевший ранець на тернопільському ринку коштує 150 гривень, але у відповідній ціні є свої недоліки, бо ранець з такою ціною не мають ортопедичної спинки і це збільшує фізичне навантаження на спину дитини. Варто звертати увагу й на замки. Вони дуже швидко ламаються. Не менш важливими є ремені. Вони повинні бути м’якими, щоб не врізалися в плечі. Можливо, варто переплатити кілька гривень, але придбати якісний ранець.

Спортивні костюми для школяриків цього навчального року обійдуться батькам від 380 до 500 гривень для дівчаток, 360 – 400 гривень для хлопчиків. Не менш відповідально дітлахи підходять до вибору канцтоварів. Мають попит ручки, стругачки для олівців. У середньому ціна таких приладь становить від 5 до 10 гривень. Класичні ручки й олівці коштують найдешевше, від 2 до 7 гривень. Ціна зошитів залежить від кількості сторінок: 12 аркушів –3 гривні, 36 аркушів – 6 гривень, 96 аркушів – 15 гривень.

За мінімальних витрат на шкільне приладдя і одяг для середньостатистичного школяра батькам доведеться витратити щонайменше 2000  – 2500 гривень.

Галина НІЖЕНКО

 

Вибір читачів за тиждень

Відео