Тернопільські учні 4-х та 7-х класів отримають підручники безкоштовно, але невчасно

Із держбюджету профінансують лише 50% необхідної суми, решту мають доплатити місцеві органи самоврядування. У Тернополі гроші вже виділили, проте надрукувати та роздати підручники до початку навчального року не вдасться.

На сесії Тернопільської міськради депутати проголосували за виділення 1 мільйона 400 тисяч гривень на придбання підручників для школярів 4 і 7 класів. У зв’язку з цим довелося внести зміни до бюджету та виділити додаткові кошти.

- За моєю інформацією, уряд може не встигнути роздати дітям підручники до 1 вересня, – каже міський голова Сергій Надал. - Грошей для цього немає. Ми отримали і від уряду і від обласної адміністрації вказівку, що мусимо нашкребти додаткових мільйон чотириста гривень, бо інакше діти підуть у школу без підручників.

Нагадаємо, спочатку Кабмін повідомив, що підручники учням 4-х та 7-х класів купуватимуть батьки за свої гроші. Це викликало неабияке обурення громадян, тому з держбюджету зобов’язалися профінансувати 50% витрат на друк, а решту лягло на плечі місцевих бюджетів.

У Тернополі питання з коштами вже вирішили, а от коли це зроблять інші райони, невідомо. Якщо місцеві бюджети таки не знайдуть необхідної суми, другу половину необхідної суми таки доведеться оплачувати батькам. 

Перше вересня вже не за горами, тому Міносвіти пропонує використовувати навчальну літературу з попередніх років, якщо нові підручники з фінансових причин не будуть доставлені школам до початку нового навчального року.

У тернопільських видавництвах підручники вже готові, опубліковано електронні версії на сайтах. Чекають лише на гроші та команду на друк.

Юлія НІКІТІНА

 

Вибір читачів за тиждень

Відео