За підробку алкоголю можна провести 10 років за ґратами

Вберегти споживачів від неякісного продукту, а заодно подбати про наповнення місцевих бюджетів намагаються податківці Тернопільщини. Вони кажуть, що тепер знають, як натиснути на тіньовий ринок.

З початку операції «Акциз-2015» у нашій області викрили незаконну діяльність двох підпільних цехів, які виготовляли алкогольні напої. А загалом за підробку підакцизних товарів відкрили 5 кримінальних проваджень. Проте головним досягненням можна назвати зміни у законодавстві. Тепер за підробку підакцизних товарів і марок на злочинців чекає значно суворіше покарання, ніж раніше. Про це розповів заступник начальника управління, начальник штабу оперативного управління ГУ ДФС у Тернопільській області Юрій Парило.

«За незаконне придбання, зберігання і перевезення підакцизних товарів з метою збуту тепер передбачено штраф від 17 до 34 тисяч гривень, - сказав він. - Якщо ж злочинці налагодять нелегальне мережеве виробництво та збут підакцизних товарів, штраф може зрости до 170 тисяч гривень. У будь-якому випадку виготовлену незаконно підакцизну продукцію та обладнання, за рішенням суду, конфіскують».

Якщо підробленим алкоголем отруяться люди, недобросовісного виробника можуть позбавити волі на строк від 3 до 10 років. Адже тепер у Законі України такі злочини прирівняли до вбивств з необережності, доведення до самогубства, погрози вбивству, пояснив  Юрій Парило.

«Я вважаю такі зміни законодавства є цілком виправдані, оскільки, як показує наша робота, у більшості випадків нелегальне виготовлення продукції відбувається, м’яко кажучи, в умовах, які не відповідають санітарним нормам».

Окрім того, за виготовлення і збут акцизних марок тепер також карають суворіше, порушника можуть позбавити волі на строк від 3 до 12 років.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео