Автанділ Берідзе: «Ми ніколи не залишимо у біді наших братів»

«Терен» уже повідомляв, що у Тернополі перебуває Офіційна делегація з Грузії. Гості встигли погуляти Тернополем, відвідати футбольний матч. Сьогодні, 25 серпня, для них передбачили поїздку областю.

Окрім того, грузини сподіваються побачитися з вояками АТО, які навесні проходили реабілітацію на курортах Аджарії.

Грузія першою зголосилася оздоровити наших бійців

Заступник керівника апарату Верховної Ради Автономної Республіки Аджарії Роман Болквадзе має на Тернопільщині дві мети: по-перше, він відповідатиме за оздоровлення 19 тернопільських дітей, які незабаром приїдуть в Аджарію. По-друге, гість планував зустрітися з тернопільськими військовими, які навесні перебували на реабілітації у Грузії.  

- У мене на Тернопільщині тепер є 20 братів, – каже Роман Болквадзе. – Нині я на цій землі, і не можу пропустити можливості з ними поспілкуватися. Вони для мене стали рідними.

Голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець пообіцяв, що така зустріч відбудеться.

- Хочу подякувати аджарській стороні за теплий прийом, незабутній відпочинок і реабілітацію на сонячному узбережжі Аджарії наших захисників – воїнів, які боронять незалежність України, - каже пан Хомінець. -Грузія, яка дуже добре знає, що таке російська агресія, першою зголосилася оздоровити наших бійців. Тепер прийме і діток.

В України і Грузії – чимало однакових проблем

Співпрацею між Тернопільщиною та Аджарією задоволений і Автанділ Берідзе. Він наголосив, що обидві сторони панують розвиток взаємовигідної співпраці у галузях економіки, сільського господарства, культури, спорту і освіти. 

- Наша держава зацікавлена у налагодженні взаємовигідних відносин, - каже він. - Адже мета у нас одна і ми спільно йдемо до неї – жити у багатих, розвинених державах, де найголовнішим пріоритетом буде людина, її благополуччя.

В України і Грузії чимало однакових проблем. Зокрема, обидві наші країни вразив вірус сепаратизму. Автанділ Берідзе вважає, що робили це спеціально і завчасно. Тобто можливість розколу країни передбачали ще тоді, коли надавали статус автономій певним територіям. Саме через це нині точиться війна в Україні, а 20% території Грузії фактично перебуває в окупації, під контролем Росії з її імперськими замашками. До слова, такої території, як Південна Осетія, Автанділ Берідзе не визнає.

- Грузини - дуже толерантні. Наприклад, у нас завжди жили євреї, але всі віки не було жодного єврейського погрому, - додає гість. - Коли осетини і абхази входили до складу Грузії, то мали власні школи і університети, а тепер там відбувається повна асиміляція населення. Вони втрачають свою ідентичність.

У Росії у всіх конфліктах – корислива мета, вважає Автанділ Берідзе. Йдеться лише про імперські інтереси. Але, на його думку, правда все одно переможе, настане справедливість. Адже зараз ХХІ століття, а отже, світ не такий, яким був раніше.

- Грузини пам’ятають добро, – запевнив Автанділ Берідзе. – Ми не є дуже заможною і багатою державою. Однак ми ніколи не залишимо у біді наших братів. Аджарія готова допомогти українським побратимам. Так само, як і бійців АТО, ми із задоволенням приймемо і їхніх дітей. Ми підготували для них насичену і цікаву програму і зробимо усе, щоб вони відволіклися від переживань.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Довідка. Угоду про співробітництво між Тернопільською обласною радою і Верховною Радою Автономної Республіки Аджарія підписали рік тому, 24 серпня 2014 р. Відсвяткувати День Незалежності у Тернополі приїхали: голова Верховної Ради Аджарії Автанділ Берідзе, заступник голови Верховної Ради Аджарії Давід Бацікадзе, керівник апарату Верховної Ради Рамаз Болквадзе, заступник керівника апарату Роман Болквадзе і депутат Верховної Ради Тимур Кахідзе.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео