Микола Горбаль повернувся до читачів не сам

Сьогодні у краєзнавчому музеї відбулася зустріч з цікавою і непересічною людиною нашого часу - українським дисидентом, учасником руху шістдесятників, багаторічним політв'язнем, політиком, громадським діячем, поетом і письменником Миколою Горбалем.

Поспілкуватися з паном Миколою завітало багато тернопільських письменників, громадських діячів. На превеликий подив, цей чоловік в жодному разі не нарікає на долю, навпаки, дякує. Ситуація, в якій він опинився, дала йому можливість жити й спілкуватися поряд з такими відомими особистостями як патріарх Володимир, Левко Лук'яненко, Михайло Горинь та багато інших. Карбування душі та духу за гратами були недаремними. Мине небагато часу і все пережите ляже згодом на папір. 

Покарання пан Микола відбував у колонії пос. Лєсной, у Мордовії, пізніше у ст.Всехсвятська Пермської області. В це важко повірити, але з його слів, це були духовно найбільш насичені роки  життя. В ув’язненні він написав збірку віршів „Дні і ночі“. Більшість цих поетичних рефлексій пізніше увійдуть до збірки „Деталі піщаного годинника“. За свідченням С.ГЛУЗМАНА, Микола був "громадським писарем“: „Доки наші наглядачі-чекісти натхненно боролися з присутністю в зоні зимової білизни та пружинних механічних бритв („Не положено!“), тихі і зовні спокійні до байдужости Антонюк і Горбаль обкладалися безліччю книг та журналів і... писали, писали, писали. Їхні „ксиви“ несли світові іформацію про людей зони, її життя. І це була страшна зброя. Десятки, сотні тисяч чекістів і їхніх стукачів вишукували крамолу на волі, саджали до тюрем, таборів і психіатричних лікарень, а тут, у найпотойбічнішому місці цілковитої неволі й ізоляції писали Самвидав!“

Заарештовано за підозрою в «антирадянській агітації та пропаганді». Однак після звільнення Микола Горбаль приїжджає до Києва і вступає до Української Гельсінської групи..  Наступний арешт, 10 років особливо суворого режиму і 5 років заслання. Лише після цього пережиття він напише збірку  «Деталі піщаного годинника». На  зустрічі у Тернополі Микола Горбаль презентував унікальне авторське видання, роман "Повернення". Роман-передбачення про події нашого сьогодення. 

Валентина СЕМЕНЯК

Вибір читачів за тиждень

Відео