Тернопільські консьєржки кращі за «Smarsy»?

Активісти провели дослідження шкільної системи контролю «Smarsy» у тернопільських школах. Вони дійшли висновку, що система не гарантує безпеки школярів, а її ціна вища від ринкової. Освітяни ж навпаки кажуть, що у системи більше плюсів ніж мінусів.

Незабаром 1 вересня, тому саме час подумати про безпеку школярів. Влітку 2014 року вісім шкіл міста Тернополя були оснащені аналітично-реєстраційною системою «Smarsy», на що з Тернопільського міського бюджету витрачено 320 тис. гривень.

- Система «Smarsy» не може уберегти навчальний заклад від сторонніх осіб, - каже голова ТМО "Нівроку" Олександр Домбровський. – Для експерименту ми підіслали своїх людей в усі школи, де діє «Smarsy». Єдиною школою, в яку не вдалось потрапити - №3. Виникли проблеми також в Тернопільській гімназії. І це не завдяки «Smarsy», а шкільним консьєржкам. Додамо сюди іще недавно встановленні в школах системи відеоспостереження. То чи потрібно було витрачатись з міського бюджету на закупку «Smarsy»?

Впродовж лютого-липня 2015 року активісти об’єднання «Нівроку» та коаліції громадських організацій «Своє!» направили запити щодо системи «Smarsy» до загальноосвітніх шкіл № 3, 4, 7, 9, 15, 18, 24, 28, Галицького коледжу та запит до Тернопільської міської ради. Відповідь було отримано лише від Галицького коледжу та Тернопільської міської ради. Через три місяці, після початку судових процесів та звернення із скаргами в прокуратуру м. Тернополя, директори вказаних шкіл надіслали відповіді.

- Що ж намагались приховати від нас тернопільські освітяни?, - продовжує Олександр. - А справа в тім, що рішенням сесії міської ради з залишків бюджетних коштів було виділено по 40 тис. грн. кожному із згаданих навчальних закладів на встановлення системи охорони. Але чому освітяни одноголосно вирішили витратитись саме на систему «Smarsy»?

Як виявили експерти, ціна в 40 тис. грн. значно завищена. Для прикладу, станом на червень 2015 р. Харківське ТОВ «Спецавтоматика» запропонувало встановити подібну систему контролю за 23 778 грн, а вартість аналога від ТОВ «Інттекс» становить 34 538 грн. І це, якщо не врахувати подвійну різницю курсу долара.

Щодо магнітних карток доступу - «Паспорт учня», то виготовлення цих карток-паспортів оплачували добровільно-примусово батьки учнів. Вартість такої картки для однієї дитини становила 38 грн. В TOB «Інттекс» її вартість на сьогодні становить 14 грн. Врахувавши курсову різницю, вартість «Паспорту учня» майже в шість разів перевищувала ринкову!

Директори шкіл кажуть, що про аналоги вони не чули, а батьки усіляко підтримують «Smarsy» у школах.

- Ми останніми запровадили систему, - говорить директор тернопільської школи №15 Тетяна Солтис. - Без журналу реєстрації до нас потрапити не може ніхто. Ми ж хочемо йти в ногу з часом, цього хочуть і батьки. Їм подобаються електронні щоденники, хтось хоче слідкувати де знаходяться їхні діти…Тому навряд чи ми відмовимося від сучасних технологій.

Договори на обслуговування систем контролю між школами Тернополя та ТОВ «Smarsy» укладені лише на рік. Термін їх дії уже сплив. Питання, чи будуть укладатись нові договори і за якою ціновою політикою, залишається відкритим.  Активісти та директори шкіл виступили з ініціативою зібрати круглий стіл та залучити до нього місцеву владу і представників «Smarsy».

Юлія НІКІТІНА

Вибір читачів за тиждень

Відео