На Тернопільщині сім шкіл – за сімома печатками

Близько 200 шкіл на Тернопільщині є малокомплектними, тобто такими, де навчається недостатня кількість учнів. Ці школи підлягають реорганізації, але ще цього навчального року їх не чіпатимуть.

В області планували закрити 31 школу, однак для цього потрібні відповідні рішення райрад. Цього року не відчинять свої двері для учнів 7 шкіл області – в Лановецькому, Зборівському та Гусятинському районах. Про це повідомляють у департаменті освіти і науки Тернопільської ОДА.

Малокомплектними є ті школи І-ІІІ ступенів, де навчається менше 100 учнів, І-ІІ ст. – менше 40 учнів, і І ступеня – менше 10 учнів. Фінансування таких шкіл є дуже нерозумним, а саме навчання в класах, де є 3-5 учнів, - неефективне.

«Є школи, проектна потужність яких розрахована на 500 дітей, а в ній навчається 30, до того ж у неповних або комплектних (об’єднаних класах, наприклад, - 1 і 3, 2 і 4 – ред.) класах. А ще є школи, де через малу кількість учнів навчання однієї дитини обходиться державі у 40 тисяч гривень (комунальні послуги, обслуговуючий персонал, заробітні плати – ред.), - пояснює директор департаменту освіти і науки Любомир Крупа. – Дитина, на яку витрачаються такі кошти, має бути щонайменше генієм. Але ми цього не спостерігаємо. Діти у колективі вишколюються, конкурують. У класі, де є 2-3 дитини, діти не соціалізуються».

У департаменті запевняють: Міністерство освіти і науки відстоює позицію, що початкова школа має бути наближена до дітей, а проблему з довозом у середні школи вирішуватимуть на державному рівні, забезпечуючи шкільними автобусами або узгоджуючи перевезення школярів з місцевими перевізниками.

«При потребі близько 200 автобусів ми маємо їх лише 99, - продовжує пан Крупа. - При тому минулого року 11 автобусів в нас мобілізували, забрали на схід. Зрозуміло, ми не розраховуємо на їх повернення. Зараз є державна програма, що дає автобуси. Саме забезпечення довозу учнів до навчального закладу є однією з умов реорганізації шкіл. Ще однією такою умовою є працевлаштування вчителів».

З початку цього навчального року всі процеси закриття шкіл призупиняються і продовжаться аж влітку 2016. До цього часу райдержадміністрації мають прийняти відповідні рішення, вирішити питання з підвезення учнів і  працевлаштування вчителів. 

Соломія ШАЛАЙ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео